Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Fråga mäklaren: Fastighetsmäklaren och advokaten – dina viktigaste partners i en fastighetsaffär

När jag flyttade till Spanien och köpte en lägenhet 1984 var kontrollen i samband med affären mycket liten. Det var inte alltid en advokat anlitades och det gav ibland katastrofala följder för köparen. Idag är situationen helt annorlunda och det är en mycket större juridisk kontroll före och under köpet och advokatens roll i en affär har blivit en absolut nödvändighet. Gör man på rätt sätt så är chansen att bli lurad minimal.


Av Sven F. Källström, ägare till Alamo Costa del Sol Real Estate
Edificio Fortuna, C/ Córdoba 37, Local 5 • 29640 Fuengirola (Málaga)
Tel: +34 952 46 95 19 • Fax: +34 951 24 26 31 • E-mail: info@alamocostadelsol.com
www.alamocostadelsol.com


Vad behöver jag för att göra en lyckad fastighetsaffär?
Kort sagt så är det två saker som är viktiga för dig att ha vid din sida i en lyckad fastighetsaffär. En seriös och kunnig fastighetsmäklare för att hitta rätt objekt och förhandla om priset samt en advokat som hjälper dig juridiskt genom hela affären ända tills du får lagfart.

Vilken mäklare ska jag välja?
I Spanien är mäklaryrket inte skyddat och det innebär att vem som helst kan ta titeln fastighetsmäklare. Utan någon erfarenhet eller kunskap. Vänd dig därför endast till en etablerad byrå som du känner till eller får via rekommendationer. Det finns många bra mäklare på kusten och du kan välja mellan flera seriösa skandinaviska mäklare med kontor utmed hela Costa del Sol.

Advokatens roll i affären
Eftersom mäklarens primära uppgift i Spanien är att endast sammanföra köpare och säljare utan att djupare gå in på olika juridiska frågor angående bostaden så klarar du normalt inte av att göra ett fastighetsköp utan en advokat vid din sida. Kom ihåg att alla dokument som är aktuella vid ett köp är på spanska. Många spanska advokatbyråer har engelsk eller skandinaviskspråkig personal. Det finns också flera skandinaviska advokatfirmor utmed kusten som jag varmt kan rekommendera.

Vad gör advokaten för dig?
Genom att anlita en advokat kan du lugnt luta dig tillbaka och låta advokaten via en fullmakt sköta alla papper som behöver skrivas under ända fram till den dag du blir lagfaren ägare. Säljaren har nästan alltid också en advokat och dom två samarbetar genom hela affären. Detta är några viktiga saker som din advokat kontrollerar och gör för dig:
Att säljaren är lagfaren ägare av fastigheten
Att fastigheten inte är belastad med lån eller servitut
Att ev. tillbyggnader är lagligt gjorda
Att det finns byggnadstillstånd (vid nybyggnation)
Att säljaren ger bankgaranti (vid nybyggnation)
Skriver det privata köpekontraktet mellan köpare och säljare
Ser till att alla skatter och avgifter är betalda av säljaren
Skriver under lagfarten i ditt namn inför Notarius Publicus Ordnar med kontrakt för el och vatten i ditt namn

Att anlita en advokat i en fastighetsaffär i Spanien är att betrakta som en investering i säkerhet för din del. Normalt är advokatens arvode mellan 1 – 1,5 % av priset.