Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Svensk optiker hos Unioptica

Sedan 2 år finns det en svensk optiker hos Unioptica i Fuengirola. Han heter Peter Edholm, 56 år, gift och har 5 barn. Två av dessa följde med till Spanien och valet föll på Fuengirola eftersom det finns en svensk skola här. Idag är det bara den yngste kvar här, men det blir inte länge till förrän Peter blir "barnledig" och det för första gången sedan han var 21 år!


Text och foto: Anja Erixon

En annan orsak till att valet föll på just Fuengirola är Svenska Magasinet. Peter såg en annons för Unioptica och besökte dem. Det blev ett lyckat möte mellan ägaren Claus Bentkjær och Peter. Detta var för några år sedan.

Från att tanken föddes tog det 1,5 år innan flyttlasset gick. Men det fanns jobb och skola klart, så det var "bara" att sälja de två Synsam butiker de hade i Västerås och packa allt som skulle med. Planen är att stanna här i Spanien, även om det självklart blir semesterbesök i Sverige.

Idag arbetar fyra personer på Unioptica, men snart utökas personalen med ytterligare en optiker. Huvuddelen, hela 80% av kunderna är skandinaver. Peter är extra nöjd med att företaget arbetar med samma höga kvalité som han arbetade med i Sverige. Han har för övrigt arbetat inom branschen sedan han var 18 år, med avbrott för värnplikt och utbildning. Han tycker också om att de kunder han har, följer han hela vägen.

Så är det inte i Sverige, där tar en optiker hand om själva synundersökningen och sedan tar en säljare över för val av bågar. Värt att nämna är också prisskillnaden mellan Spanien och Sverige. Det är ca 20% billigare här och om man köper progressiva glas får man dessutom med solglasögon på köpet!

Unioptica ligger strategiskt på järnvägsgatan, Avenida Jesus Santos Rein 15, snett mittemot turistkontoret.