Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Insulinresistens och pre-diabetes

Diabetes och övervikt ökar i snabb takt. Som följd ökar hjärt -och blodåder problem, levern blir fettlever, Blodtrycket stiger och njurarna är i fara. Detta är diabetes två och utvecklingens förstadier.


Av doktor Pentti Raaste, MD

Läkarnas handböcker säger att man kan ställa diagnosen diabetes först när blodsockret i ett prov överstiger över 11mmol/liter, eller värdet efter nattens fasta är över 7mmol/l, eller om HbA1c stiger över 6,5 %.
Problemet med detta är att patienten i detta skede redan har haft flera år höga blodsockervärden (speciellt efter måltider) och redan börjat få skador i de känsliga organ.

Hur kan man då veta om en har insulinresistens eller pre-diabetes? Om du har övervikt är det redan ett möjligt tecken. Om du har diabetiker i familjen då har du orsak att göra en kontroll. Även magra människor kan få diabetes.

Att mäta blodsockret efter fasta eller HbA1c är inte tillräckligt känsliga metoder.
Blodsockret kan vara för högt efter måltider och sedan komma ned i nattens löp. För att finna ut tidligt skall man mäta efter måltider. Efter frukost är ett bra tips. Ät gröt eller bröd (gärna med marmelad), ett glas juice och mät sedan blodsockret 45-60 minuter efter. Då är blodsockret på sin högsta nivå. Om blodsockret är över 7-7,5 har du säkert ett problem.

För det andra kan man ha insulinresistens redan länge innan blodsockret ökar. Bukspottkörteln försöker öka insulin produktionen för att hålla blodsockret under kontroll, men när man har resistens, så behöver man mycket större insulinmängder.  För mycket insulin är också skadligt för kroppen och ökar kroppens inflammations nivå.

Insulin produktion kan mätas med insulinbelastnings prov som görs samman med sockerbelastningen. Det behövs prov varige 30 minuter, under två timmar.

Man kan bota Insulinresistens, pre-diabetes och även diabetes 2 med rätt kost. Det gäller överkänslighet mot kolhydrater och de skall minskas. De viktigaste saker man skall undvika är alla spannmålsprodukter som bröd och gröt, potatis, juice och läsk och även stora mängder frukt.