Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Hej Läsare: Nu är det jul. Igen!

SKA JULSTÄMNINGEN INFINNA SIG I ÅR, DÅ?


Av Anders Rosell  Chefredaktör & formgivare

Bara för någon dag sedan fick jag ett meddelande på självaste namnsdagen, från en god vän via Facebook, med hälsningen 
”Anders braskar julen slaskar”. När jag läste det insåg jag ju rätt snabbt, att det där stämmer ju inte. Hur i himlens namn ska den slaska här i solen...möjligen ”plaska” om det vill sig riktigt illa?

Efter fyra år i Spanien känns det fortfarande konstigt att fira jul här i solen. Det är som om julstämningen aldrig lyckas infinna sig, den försöker knappt göra sig påmind, åtminstone inte i det här huset. Och ska sanningen fram så gör det inte ett dugg, det är rätt skönt att slippa allt ståhej som omgav julfirandet i Sverige. Till och med sambon – som normalt sett alltid haft olika färgteman för julkulorna i julgranen – har tappat lusten för allt juldekorerande. Skönt!

Nu har dock den spanska vänskapsskaran utökats och även om den i år inte kommer att firas tillsammans med inhemska spanska eller ens svenska vänner, så blir det australiensisk (sambons hemland) jullunch tillsammans med vår till åren komna skotska granne – inte ska hon sitta ensam en helg som denna. Och julmat är ju egentligen en av helgens allra viktigaste inslag, tycker åtminstone jag. Här kommer det att serveras lamm, kalkon och fläskstek i en smakrik, härlig blandning med Pavlova till efterrätt. Det svenska julbordet känns även det avlägset numera. Och det närmaste jag numera kommer glöggdoften blir på självaste Svenska Magasinets glöggparty. Smakar faktiskt bättre med ett glas vin även jultid.

Presenterna då? Nja, det var länge sedan de spelade huvudrollen, men ett gemensamt inköp till hushållet kanske ändå kan komma till glädje. Tänkt att man har blivit så gammal (!) att man kan se fram emot en ångtvättdammsugare till de nylagda klinkergolven. Om man som vi har, flera hundar och vill leva i ett hem som inte ser ut som en kennel, så är en sådan maskin precis vad vi önskar av tomten i år. Vi ses igen i januari!