Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Djurspalten: Åksjuka och bilrädsla hos hund och katt

Att skilja mellan åksjuka och bilrädsla är inte alltid lätt. Är din hund/katt åksjuk kommer den garanterat att verka slö i bilen, kräkas/må illa och dregla mycket. Är din hund/katt däremot bilrädd kommer den redan innan åkturen börja darra och stressa upp sig, kanske få diarré. Läs nedan lite mer om de olika symptomen.


Av Pointer Marbella, Avenida de los Girasoles 344, Nueva Andalucia, Marbella, tel 952 906 626
Mån - Fre 10 - 13 och 16 - 18 Lör 10 - 13
Vi talar svenska!


Symtomen på att din hund/katt är åksjuk är ex. intensivt flåsande, hunden/katten dreglar mycket, kräkningar, hunden/katten gör ett "gurglande" läte, trötthet och slöhet.

Symtomen på att din hund/katt är bilrädd är intensivt flåsande, kräkningar/diarré, nervositet och oro, jamande/ylande, hyperaktivitet (hunden/katten hoppar och far runt i bilen/buren).

Det är viktigt att hunden/katten får träna att åka bil redan som liten och att man tränar en bilrädd hund/katt regelbundet (handlar det bara om åksjuka är det onödigt att utsätta hunden/katten för detta i onödan).

Har du en bilrädd hund?
Först kan man träna hunden i några dagar genom att bara sitta en stund i bilen när den står stilla så att hunden vänjer sig vid själva fordonet. Låt gärna hunden ha med en "snuttefilt" eller favoritleksak. Fortsätt träningen genom att åka korta turer 50 - 100 meter eller runt kvarteret. Därefter förlängs sträckan gradvis till ett mål som hunden tycker är roligt, till en skogspromenad, en hundkurs eller besök hos en hundkompis etc. Hunden ska förknippa bilresandet med något roligt.

Ingen mat
Undvik att ge hunden mat 2-3 timmar innan och rasta hunden väl före resan. Se till att det är god ventilation i bilen. Det får inte vara för varmt för hunden. Rasta ofta om ni ska åka långt. Se till att hunden har tillgång till friskt vatten.