Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Naturfärger dominerar på catwalken

Spets, siden och starka färger är några av de saker du finner just nu på catwalken. Färgerna som dominerar är främst naturfärgerna; beige, brunt och khaki. Vill du synas lite extra i vårsolen så blanda och koordinera färger utan hämningar; gult, grönt och rött i en salig röra


Av Mary Touma

Allt som glimmar är guld. Smycka ut dig med accessoarer i metallfärger. Knappar, skor, stora väskor och breda skärp (gärna uppe vid midjan) är det som får dig att skina lite extra i vårsolen.

Visa upp gudagåvorna
Marie Antoinette har kallats för 1700-talets Paris Hilton och har blivit lite av en stilikon. Hon vältrade sig i lyx och nu är hon tillbaka med krås och krinolin. Detaljerna som fulländar stilen är spets, korsetter och knäbyxor.
Efter att använt byxor hela vintern, som är mindre smickrande för den kvinnliga kroppen, är det nu dags att visa upp gudagåvorna. Shorts, kjolar och klänningar är det som gäller i vår. Blommiga eller mönstrade klänningar, långa tunikor med brodyr och kortkorta shorts. Insisterar du på att ändå ha byxor så är det stuprör du ska satsa på.
Ränder går ju aldrig ur… och speciellt inte i vår då ”navy” modet är här. Ränder i rött, marinblått och vitt ger dig stilen. Kombinera med bermudashorts eller en pennkjol med hög midja.

Vad är mode egentligen? 
Enligt Judith Ventura, chef på designavdelningen på Mango, menar att det är det en spegling av de kulturella förändringarna i samhället som påverkar kundernas behov och smak. Ventura anser att mode är det medel vi använder oss av för att förstärka vår personlighet.
Hon fortsätter och säger att alla länder inspireras av samma trender men på olika nivåer. I vissa delar av världen kan det uppstå nya trender genom att folk väljer att uttrycka sig på ett speciellt sätt genom kläder. Dessa sätt kan senare visa sig bli en trend som efterapas i resten av världen. Men varje land sätter sin personliga prägel på trenden.

Kan man avgöra en persons ursprung genom att döma av kläderna?
-Ja, säger Ventura. Varje land har sina egna typer av kläder och i Europa så har länder som Storbritannien en mer personlig och individuell syn på modet. I länderna kring Medelhavet anser man att mode är mer klassiskt, konservativt och avslappnat.
Ventura anser att det definitivt finns ett begrepp som ”spanskt mode”. Det karakteriseras av en feminin stil som använder sig av mycket färger.
Saray Neila Nafarrete, på Zara, säger däremot att deras erfarenhet runt om i världen har visat oss att mode inte har några gränser.
-Trender och mode är globala fenomen, säger hon till Svenska Magasinet.