Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Álora-vin högsta betyg bland butiksviner

Nyheten som slog ned som en mindre bomb. Det lilla samhället Álora i Guadalhorcedalen några mil från Málaga är i första hand känt för sina citrusodlingar. För 16 år sedan startade bröderna Pérez Hidalgo vintillverkning. Nu har det röda fått högsta betyg.


Av Ola Josefsson

Vi kan kalla det för Stormarknadens vinguide. Vinkännaren, enologen och författaren Joan C. Martín från Valencia har provat sig igenom totalt 981 viner som går att köpa i större matbutiker och kedjor. Av dessa har 102 fått beteckningen ”supervinos” (upp till 6,99 euro) och 48 ”megavinos” (upp till14,99 euro). 
Och bäst betyg får Vega del Geva Crianza från bodegan Pérez Hidalgo på Avenida Virgen de Flores 15 från det lilla samhället Álora.

Francisco Pérez Hidalgo, delägare i bodegan tillsammans med sin bror José Miguel, säger till dagstidningen Diario SUR att de känner sig stolta för utnämningen med tanke på den tuffa konkurrensen i Spanien. Det är första gången ett vin från provinsen får utmärkelsen ”supervinos”.
För den lilla vinproducenten i Álora betyder utnämningen mycket. Numera spelar de i en helt annan division och lär ha ögonen på sig i fortsättningen. Efter utmärkelsen har försäljningen ökat.
Priset för Vega del Geva Crianza är cirka 8,85 euro och produktionen ligger på 30.000 flaskor. Totalt produceras 50.000 flaskor av tre olika viner men det finns möjlighet till att öka produktionen till 200.000 flaskor.
När bröderna Pérez Hidalgo planterade vinstockarna år 2000 inleddes en helt ny verksamhet. Francisco var tidigare professor vid Málaga universitet.
Det skulle dröja till 2006 innan det första ”anständiga vinet” var ett faktum. Sedan dess har vinerna bara blivit bättre och bättre.

Stormarknadens vinguide ”Supervinos” med över 200 viner går att köpa i 15 olika livsmedelskedjor i hela Spanien. Egenskap, kvalité och pris ligger till grund för resultaten i undersökningen. 

Svenska Magasinet provade Vega del Geva Crianza i oktober 2015. Så här löd betyget: ”Framställt av Shyrah 40%, Cabernet Souvignon, 35%, och Merlot 25% skördat i vingården El Morquecho som är på sju hektar mellan floden rio Guadalhorce och Geva. Den ligger på en sluttning mot väster varför druvorna drar till sig dagens sista solstrålar.
 
Rubinfärg med lila toner och en doft av vilda bär som björnbär och hallon. Ekfaten ger vinet en doft och smak av vanilj och en kryddig struktur där man förnimmer peppar, eukalyptus, fänkål och rosmarin. 
Bodegan Pérez Hidalgo tar emot besökare och organiserar guidad tur på den lilla vingården. Du lär dig hela processen för vinframställning, en vinprovning ingår också. För besök och vinprovningar ring 649 436 362. 
Vega del Geva Crianza har legat tolv månader på franska och amerikanska fat”.


 
Vega del Geva Crianza
Vega del Geva Crianza

Castillo de Liria. DO Valencia
Castillo de Liria. DO Valencia
Viña Galtea banco semiseco. Vino del Campo de Cartagena
Viña Galtea banco semiseco. Vino del Campo de Cartagena

Rosas rosado sobre lías. DO Bierzo
Rosas rosado sobre lías. DO Bierzo
Pago del Vicario petit verdot rosado. Vino de la Tierra de Castilla
Pago del Vicario petit verdot rosado. Vino de la Tierra de Castilla

Fakta/Bästa vinerna i súpermercadon
Vinguiden ”Supervinos 2017” som vinkännaren, enologen och författaren Joan C. Martín ligger bakom rankar de bästa vinerna som går att köpa i ett femtontal olika matkedjor, súper och hipermecados. Totalt 981 viner har testats. 48 har fått betyget ”megavinos” och kostar upp till 14,99 euro och 102 har fått betyget ”supervinos” och kostar under 6,99 euro.

Röda
1) Vega del Geva Crianza, 8,85 euro
2) Clot D'Encis Tinto Joven, 2,97
3) Aubelló 2013 barrica. DO Montsant, 4,99
4) Solar Viejo tinto crianza. DOCa Rioja, 6,35
5) Mo Tinto. DO Alicante, 6,35
6) Peñamonte tinto crianza. DO Toro, 6,80

Vita
1)    Moraig Blanc. Vino de la Marina, 9,5
2)    Castillo de Liria. DO Valencia, 1,79
3)    Blanc Mariner. DO Penedès, 4,29
4)    Viña Galtea banco semiseco. Vino del Campo de Cartagena, 4,34

Rosé
1)    Rosas rosado sobre lías. DO Bierzo, 8,95
2)    Pago del Vicario petit verdot rosado. Vino de la Tierra de Castilla, 3,99
3)    Marqués de Cáceres Rosado. DOCa Rioja, 4,75
4)    Corazón Loco rosado. DO Manchuela, 5,75