Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Advokatspalten: Snabba och enkla tips vid bostadsköp

Vi är på väg att köpa en lägenhet på kusten. Vi är bra på spanska och kanske inte behöver ta hjälp. Kan ni ge några snabba och enkla tips på vad vi behöver tänka på?


Av Lars Isacsson, Advokat, Advokatfirman Isacsson

Hej och tack för er fråga. Snabbt och enkelt är tyvärr inte ledorden för fastighetsköp i Spanien. Detta gäller såväl köp av lägenheter som av hus. Det är en tämligen komplicerad procedur som ni behöver professionell hjälp med – även om ni kan spanska flytande. Förutom att åtskilliga kontroller behöver göras – skatteverk, fastighetsregister, bygglov, etcetera – ska det skrivas avtal som dels behöver innehålla vissa klausuler, dels återknyta till det som eventuellt har framkommit vid de kontroller som har gjorts.

Med detta sagt kommer här några tips på vägen:
Skriv inte på några handlingar utan att ha kontrollerat dessa med en advokat. Detta gäller även reservationsavtal.

Betala ingenting till någon (varken mäklare eller säljare) innan ni tillsammans med en advokat har haft tillfälle att gå igenom reservationsavtal och/eller eventuella andra avtal som ni har fått i er hand.

Om ni ska finansiera köpet via bank – se till att ha värderingen på plats i innan ni betalar handpenningen. Bankens värdering kan skilja sig avsevärt från det begärda priset och när det gäller lån så är det bankens värdering som gäller. Glöm heller inte att ta höjd för de skatter och avgifter som utgår i samband med köpet, cirka 10-12% utöver köpeskillingen.

Avböj eventuella förslag om alltför utmanande uppdelningar av köpeskillingen mellan fastigheten och inventarier. Skatteverket brukar se igenom sådana upplägg och de kan bli dyra i slutänden.

Gör inga åtaganden – t ex uthyrning – och beställ inga renoveringsarbeten innan ni faktiskt har tillträtt lägenheten eller huset. Det är inte ovanligt med förseningar av olika anledningar och ni kan hamna i besvärliga situationer om ni inte har fått tillgång till fastigheten när hyresgästen eller snickaren är i antågande.

Om ni planerar att bygga till eller bygga om - kontrollera vad som är tillåtet enligt stadsplanen innan ni köper.

Glöm inte att försäkra lägenheten eller huset fr o m tillträdesdagen. Ibland är oturen framme!

Tänk på att ni måste deklarera inte bara köpet utan löpande deklarera för fastighetsskatt.

Om ni ska hyra ut – kontrollera om ni behöver en licens för uthyrningen. Det kan bli mycket dyrt att missa detta.

Nu tycks fastighetsmarknaden ha vänt uppåt på allvar och de bättre objekten säljs snabbare än tidigare. Det är därför en god idé att vara förberedda innan ni börjar att på allvar titta på köpeobjekt. Om det tar för lång tid att ordna med advokat, banklån, m m kan objektet gå er förbi. Ta därför i god tid kontakt med såväl bank (om ni ska låna) samt advokat så har ni ett bättre utgångsläge när ni hittar ert drömobjekt.
Ni är varmt välkomna att kontakta oss om ni vill ha hjälp med att genomföra ert fastighetsköp – gärna i god tid!