Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Varför inte organisera din egen vinprovning

Vin produceras för att drickas, så klart. Så varför inte börja längst in vinbutiken och jobba dig ut mot kassan. Med tre olika flaskor i veckan kommer du efter ett år ha provat 156 flaskor, imponerande, eller hur? Trots det har du inte ens klarat av en fjärdedel av butikens utbud. Och eftersom nya viner kommer upp på hyllorna och gamla försvinner, kommer du aldrig att konstatera vilket vin som är det allra bästa i butiken. – Om du inte ökar takten förstås.


Av Terje Lönnros

Men hur skulle det vara att arrangera dina egna provningar? Låter det för pretentiöst? Fast det är ju inte mer pretentiöst än att ha sin egen motionscykel hemma i sovrummet. Desto mer du jobbar med dina vinprovningar hemma desto mindre blir risken att du köper grisen i säcken.

Så vad behövs för att starta, inte mycket, lite vin, en korkskruv, några glas. Helst, men inte nödvändigtvis, ett glas för varje vin…
Någonstans att spotta ut vinet. Om du tror att du behöver göra det, så går det bra med en mugg eller något liknande, och förmodligen papper och penna. För ur vinet kan det ju komma några visdomsord som kan vara bra att nedteckna.

Det är egentligen allt du behöver för att komma igång. En sak till skulle göra vinprovandet både trevligare och mera underhållande. Sällskap! Skaffa några vinprovarvänner så blir det socialare, och med lite tur är de med och delar på kostnaden.

Som ni vet, så gör vinet att tungan lossnar (ni förstår vad jag menar). Om alla verkar tysta och blyga i början, och inte vågar prata om eller tycker att ni inte hittar de rätta orden. Så lovar jag att efter en stund kommer diskussionerna att vara i full gång.

Hur seriöst du gör det här är helt och hållet upp till dig. Du kanske vill se vem som kan lämna den mest målande bilden av ett vin, eller vilket vin som var allas favorit.
Det enklaste sättet att prova vin är helt enkelt att ha några vinglas bredvid varandra och se om man känner någon skillnad på vinerna. Tre glas borde bli bra att börja med.
På frågan om vad ni skall prova, så skall ni veta att det är inga strikta regler som ni måste följa, men min erfarenhet är att ni lär er mer om ni har något slags tema.

Vertikal eller horisontell?
De två vanligaste provningsmodellerna kallas; vertikal och horisontell provning. Vertikal blir ofta dyr och kan vara komplicerad att genomföra, för då skall alla vinerna vara från samma producent men olika årgångar.
Horisontell är i detta sammanhang inte ett tillstånd som man hamnar i efter en lång vertikal provning, utan det betyder att man provar t.ex. olika viner från samma årgång.
Lycka till!
Vinhälsningar!