Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Sterilisering av tik och kastrering av hanhund

På vår klinik träffar vi ofta hundar från de nordiska länderna som inte är kastrerade eller steriliserade. Orsaken är att de nordiska länderna har djurskyddslagar som förhindrar den typen av ingrepp.


Av Pointer Marbella, Avenida de los Girasoles 344, Nueva Andalucia, Marbella, tel 952 906 626
Mån - Fre 10 - 13 och 16 - 18 Lör 10 - 13
Vi talar svenska!


Vi är dock av den motsatta inställlningen och motiverar ofta hundägarea att låta sterilisera sin tik och kastrera sin hanhund vid ung ålder, dock aldrig så länge den är valp. Det finns statistiska underlag som påvisar att den här typen av ingrepp gynnar hundens hälsostatus - samt att man dessutom undviker att hunden rymmer när den är i löp, skendräktighet och infektioner. Även andra hormonrelaterade sjukdomar kan också undvikas.

Man undviker också att den åldrande tiken utvecklar livmodersinflammation (pyometra), juvertumörer och andra cancerrelaterade sjukdomar.

Vi ser ofta fall där tikar lider av urinvägsinfektioner med tillhörande trötthet och där ägarna helt har förbisett hundens sjukdomstillstånd och istället tror det beror på ålder.

Kastrering
Att kastrera en ung hanhund kan i många fall undvika att han utvecklar hanhundsaggresivitet, att han markerar revir inte bara utomhus utan även inomhus, institen att vilja rymma till områden där det finns löptikar, prostataproblem samt testikelcancer.

Förutfattade meningar
Vi vill gärna påpeka att förutfattade meningar till följd av sterilisering och kastrering av hund ofta är helt falska. Ingreppet som sådant orsakar inte personlighetsförändringar hos djuret, vaktinstikter förblir opårkade, intelligens, lekfullhet och tillgivenhet.
Det tillhör vanligheten att blindledar-, terapi- och polishundar är steriliserade eller kastrerade.

Biverkningar
Den enda negativa aspekten med ingreppet är att många hundar visar sig bli överviktiga till följd av ökade hungerskänslor. Flera torrfodertillverkare har lightfoder för den här typen av problem.

Båda typer av ingredd är rutinmässiga och säkra och utförs under bedövning. Hanhundar som genomgått operationen behöver bära tratt under några dagar medan tikar som steriliserats behöver koppelrastas och utan fri motion under drygt 14 dagar.