Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Frigiliana är kustens vackraste by

Från Frigiliana syns Medelhavet
Från Frigiliana syns Medelhavet
Vid ingången till Frigilianas gamla bydel, det finns en nyare också, hänger skylten som visar att det lilla samhället norr om Nerja på Costa del Sol tillhör de 34 vackraste byarna i Spanien. Byns smala och branta gator, de vitkalkade husen lockar mängder av besökare.


Av Ola Josefsson

När Spaniens vackraste byar skulle koras kom Frigiliana med i det fina sällskapet. Frigiliana i Axárquica-området öster om Málaga är charmig, en by i morisk stil populärt kallad ”Barribarto”.
Vitkalkade hus, smala, slingrande gator, ändlösa trappor. Frigiliana i ett nötskal. Knappast! Det är mer än så. Framför allt märks det moriska arvet, som anses vara bäst bevarat i hela provinsen Málaga.

Benalmádena Pueblo, Casares, Mijas eller någon annan kustnära by påtalar gärna att ”vi är den vackraste byn”. När vi nämner Frigiliana har vi fog för det. Ingen av konkurrenterna kan skryta med så många utmärkelser. Och för att få priset som en av Spaniens vackraste byar gäller det att uppfylla flera kriterier.

Frigiliana har ett brett utbud av turisttjänster som boende och restauranger. Här hittar du både lokala, nationella och internationella menyer och vin från lokala producenter.
Redan 1982 fick Frigiliana utmärkelsen Premio Nacional de Embellecimiento och 2014 överlämnade regionalregeringen Junta de Andalucia nästa pris, Conjunto Histórico Artístico, en utmärkelse för byns historiska arkitekttoniska värde. Ifjol blev Frigiliana invald i den exklusiva skaran ”Los Pueblos Más Bonitos de España”, Spaniens vackraste byar.

Faktum är att Frigiliana är den enda byn i provinsen Málaga som räknas till Spaniens 34 vackraste byar av organisationen med säte i Barcelona. Deras syfte är att främja kommuner som visar intresse för kultur och natur.
Organisation en bildades 2011och målet är att dela ut kvalitetsstämpel vilket självklart bidrar till att de drar till sig fler turister.


 
Första kravet för att vara en kandidat är att invånarna i byn ska lämna in en ansökan som godkänns av kommunfullmäktige. För Frigilianas del var det Javier López (PA) borgmästare mellan 1995 till 13 juni 2015 som skickade ansökan vidare.

Byn som ansöker måste ha färre än 15.000 invånare samt ha katalogiserade verk inom kultur, natur och artisteri. Sedan gäller det att passera ett antal delmål i processen till att bli en av landets vackraste byar. Det kan liknas vid deltävlingar som tar mellan sex månader och ett år.
Representanter för ”Los Pueblos Más Bonitos de España” möter invånare i byn som ansöker. Ska byn accepteras eller förkastas? Endast 20 procent går vidare av samtliga söker. Medlemskapet i denna exklusiva klubb kostar kommunen tre tusen euro om året. Under de fyra första åren granskade och undersökte föreningen byar i Andalusien, Aragonien, Castilla y Leon, Valencia, Castilla La Mancha, Asturien och Kantabrien.

Så hur vacker är byn Frigiliana?
Den är mycket charmig och vacker. Text och bilder kan bara säga en bråkdel. Bäst är att du själv åker dit och betraktar skönheten.
Fotnot. Från det att denna artikel skrevs kan nya byar tillkommit och andra byar tagits bort från listan.

Läs mer här

Snabbfakta: Frigiliana
3065 invånare. 39.74 kvadratkilometer stor kommun som ligger på 300 meters höjd mellan bergskedjan Sierra de Almijara och Medelhavet. Borgmästare: José Antonio González Conejero (PP). Genomsnittstemperatur: 18 grader. Soltimmar: 2.950 timmar om året. Nederbörd, genomsnitt: 590 mm.

Här är Spaniens vackraste byar
Det är bara att köpa en husbil, plocka fram karta och markera Spaniens vackraste byar och påbörja resan Spanien runt:
Andalusien: Frigiliana, Mojácar (Almería), Lucainena de las Torres (Almería), Vejer de la Frontera (Cádiz), Pampaneira (Granada) och Zuheros (Córdoba).
Aragonien har flest vackra byar: Valderrobres, Albarracín, Calaceite, Puertomingalvo, Rubielos de Mora, Aínsa, Cantavieja, Anento, Alquézar och Ansó.
Castilla y León: Maderuelo, Medinaceli, Ayllón, Pedraza, Urueña, Frías, La Alberca, Mogarraz och Candelario.
Regionen Valencia: Peñíscola, Morella, El Castell de Guadalest och Villafamest. Castilla La Mancha: Valverde los Arroyos, Alcalá del Júcar och Almagro.
Extremadura: Trujillo.
Kantabrien: Santillana del Mar och Bárcena Mayor.
Asturien: Llastres.
Kanarieöarna: Tejeda.