Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Amalgamsanering

Förr var amalgam den vanligaste fyllningen vid ett tandläkarbesök. Amalgam innehåller kvicksilver framför allt på miljön men även på kroppen.


Av Tdl Christina Radics, Nordic Dental Centre

Här på Nordic Dental Centre har vi aldrig utfört någon amalgamfyllning. Redan för 30 år sedan i Sverige, började vår tandläkare Peter att avlägsna amalgam och ersätta det med vita plastfyllningar, vid behov.

Vad är amalgam?
Amalgam är en legering av två metaller, i de flesta fall silver och kvicksilver. Anledningen till att man tidigare använde amalgam var att det var ett relativt billigt och lättarbetat fyllningsmaterial. Amalgam har i regel längre hållbarhet än andra fyllningsmaterial men när väl hållbarhetstiden börjar ta slut kan det påverka mer än fyllningen.

Fyllningen får i slutet av sin livstid små, för ögat, nästan osynliga sprickor. I dessa sprickor kan mat och bakterier komma ner och orsaka karies under fyllningen.
Sprickorna kan även orsaka inre spänningar i fyllningen som till slut gör så att din egna tand går sönder.

 
Att byta ut sina amalgamfyllningar
Många byter ut sina gamla fyllningar på grund av den debatt om skadligheten kring amalgam och kvicksilver medan andra önskar vita fyllningar av estetiska skäl.
Oavsett anledning till att du vill byta ut dina amalgamfyllningar följer vi ett strikt protokoll vid avlägsnandet. Vi har dubbla sugar, varav en suger upp amalgamet och den andra luften kring borrmaskinen. Vi använder endast nya borrar och borrar med en speciell metod.

Inget amalgam eller andra ämnen kommer ut i det naturliga kretsloppet då vi har en stor amalgamavskiljare som renar och avlägsnar skadliga ämnen från andra.
Vi erbjuder även möjligheten att använda Kofferdam, en gummiduk som sätts runt tanden för att förhindra att partiklar av fyllningen som ska tas bort, hamnar i din mun eller mage.

Hur du kan förbereda dig
Det finns flera olika sätt att förbereda sig inför en amalgamsanering. 
Hör med en specialiserad läkare eller tandläkare eller boka en tid för konsultation så informerar vi dig gärna.