Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Fråga advokaten: Köpa bostad och sätta upp bolag från Sverige

Vi är ett par som funderar på att bosätta oss i Spanien. Vi ska köpa en lägenhet och sätta upp ett bolag där så att vi kan bo permanent och sköta vårt företag därifrån. Behöver vi komma till Spanien för att ordna detta eller går det att göra från Sverige?


Av Lars Isacsson, Advokat, Advokatfirman Göran Rise

Man behöver inte komma till Spanien för att köpa bostad eller sätta upp ett företag. Däremot behöver man ordna så att advokaten får en fullmakt för att kunna genomföra detta på plats i Spanien. Fullmakten ska vara avfattad på spanska (naturligtvis med en svensk översättning, så man vet vad fullmakten omfattar) och måste förses med apostille, vilket kan göras hos svensk notarius publicus.

Advokaten kan därefter använda denna för att genomföra fastighetsköpet och bolagsbildningen på plats i Spanien. Betalningen för fastigheten och för de skatter och avgifter som måste betalas vid ett köp, liksom för de olika betalningar som krävs vid bolagsbildning, kan genomföras av advokaten via dennes konto för klientmedel.

Inför bolagsbildningen är det en god idé att tillsammans med advokaten överväga vilken bolagsform som är lämpligast mot bakgrund av den verksamhet som ska bedrivas. Kanske är det bäst att börja med en enskild firma (s k autonomo), men det kan ibland vara bättre att redan från start etablera ett S.L. Ett S.L. måste ha en s k administrador som är resident i Spanien, något som advokaten också kan hjälpa er med.

Om ni ska bedriva verksamhet i Spanien så bör ni tveklöst överväga om de s k ”Beckham-reglerna” (inpatriate regime) kan vara något för er. Dessa innebär avsevärda skattelättnader för den som kommer till Spanien för att bedriva verksamhet men är villkorat bl a av att man tar anställning i ett spanskt bolag.

Vi hjälper regelbundet svenskar som vill etablera sig på solkusten – vare sig det handlar om fastighetsköp eller om etablering av företag – och givetvis står vi till ert förfogande om och när det blir aktuellt. Tveka inte att höra av er!