Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Så får du vardagslivet att bli enklare

Ett lätt liv under den spanska solen är att föredra
Ett lätt liv under den spanska solen är att föredra
Svartbyggen och mutor är följetongen på kusten som i vissa sammanhang har fått benämningen Costa del Crime. Som inflyttad kan det vara jobbigt att hålla reda på allt med lagfart, byggtillstånd, NIE-nummer, arvsskatt och subventionerade lägenheter som VPO och mycket annat


Av Ola Josefsson

-Här i Almuñecar är kontrollen av svartbyggen omfattande, så det gäller att ha papperen i ordning, säger Lena Högberg på Coendu S.L. i Almuñecar.

Mittpunkten
Coendu S.L. är lite av mittpunkten för många skandinaver i Almuñecar, det får vardagslivet att flyta och fungera lite enklare. Företaget arbetar med frågor inom husförsäljning, deklarationer, skattefrågor, ekonomisk rådgivning, lagfartshandlingar, testamenten, arvsärenden och mycket annat.
Inom kort byter Coendu lokaler i centrala Almuñecar. Man lämnar lokalerna på Avenida de Andalucia för att flytta till Avenida de Juan Carlos 28, bara ett stenkast från strandpromenaden.

Skattefrågor
-Vi arbetar mycket kring skattefrågor, framöver ska vi utöka vår service kring husförsäljning.
Hela Solkusten har varit utsatt för en intensiv exploatering de senaste åren. I brist på träd har i stället byggkranarna tecknat sina siluetter mot den blå himlen samtidigt som byggandet har accelererat i inlandskommunerna. Som svampar ur marken har nya hus vuxit i en ständig ström.
-Många utlänningar förälskar sig i de små vita bergsbyarna och söker sig ut mot landet.

Börja hos kommunen
Kontrollen har tills för bara några år varit bristfällig samtidigt som bötesbeloppen varit låga. Många har byggt utan tillstånd för att i stället ta boten när den väl kommer.
Nu för tiden väntar schaktmaskinerna utanför huset. Att betala boten hjälper inte, huset rivs.
-Antingen du ska bygga ut dit hus eller om du köpt en tomt så rekommenderar vi alltid våra kunder att skaffa intyg och tillstånd från kommunen som talar om vad som får göras och i vilken skala, säger Lena Högberg.
-Så grundregeln är att alltid börja hos kommunen när du ska bygga.

Stadsplanen
I Almuñecar intresserar sig alla för den nya generalplanen eller stadsplanen. Om den blir godkänd, hänger ihop med valresultatet efter kommunalvalet i maj 2007.
Lena Högberg menar också att man bör vara uppmärksam på vad som gäller om man köper en så kallad VPO-lägenhet, det är statligt subventionerade lägenheter. Det krävs att man är resident i kommunen.
-Samtidigt bör man vara medveten om att en sådan lägenhet kan inte köpas i spekulationssyfte. Om du ska sälja lägenheten vidare får inte priset överstiga den gräns som är satt av myndigheterna, förklarar Lena Högberg. Dessutom kan den andalusiska regionalregeringen förvärva fastigheten och köpa den tillbaka.

NIE-nummer
Ett NIE-nummer är bra att ha i de flesta fall i Spanien. Redan före flytten till Spanien så kan man få ett NIE-nummer med sig från spanska ambassaden i Stockholm.
-Du kan vinna tid genom att ordna med det vid ambassaden, tipsar Lena Högberg.
I Spanien kan det ta tid och bli komplicerat eftersom du själv personligen måste ansöka om det vid polisen.
-Det går inte att ge fullmakt åt en gestor eller revisor för att få ett NIE-nummer.

Arvskatten
Och med tanke på arvsskatten kan det vara bra att ta sig en funderare före bostadsköpet, vilken som ska stå som ägare.
-Kanske barnen ska stå som ägare medan man själv har nyttjanderätten. Det kan ju vara en praktisk och ekonomisk lösning, säger Lena Högberg.Inom kort flyttar Lena Högberg och Coendu S.L. till nya lokaler
Inom kort flyttar Lena Högberg och Coendu S.L. till nya lokaler