Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Behandling med trycksyrgas vid fibromyalgi och andra sjukdomar

I den finska läkartidningen Duodecim fanns nyligen en artikel om en Israelsk studie om trycksyrgasbehandlingens (TSB) effekt när det gäller fibromyalgi. Syrgasbehandlingen lindrade signifikant patienternas symptom. Patienternas hjärnor studerades med CT scanner. Efter behandlingen försvann även de för fibromyalgin typiska hjärnförändringar . I en del av patienter var resultatet permanent, en del behövde ytterligare behandling.


Av doktor Pentti Raaste

Artikeln var en bra påminnelse om denna behandlingsmöjlighet som många människor inte känner till. TSB ger en vapen till behandling av sjukdomar som annars har begränsade behandlingsmöjligheter.

TSB är mest känd i behandlingen för dykarsjuka. Den har dessutom många andra användningsområden. Den kraftiga oxidationen av vävnader hjälper alla sorters läkning av vävnader. Den hjälper vävnader mot svåra infektioner som sitter djupt i muskler eller ben.
Som exempel är sjukhusbakterie infektioner efter höftprotes operationen eller infektioner i tandrötter. TSB är även gynnsam vid sårläkning efter operationer och traumer.

Diabetikernas blodcirkulationsproblem och bensår läks mycket snabbare och bättre med TSB. Behandlingen minskar behov till amputationer. Syrgasen stimulerar tillväxten av nya blodådror och förbättrar funktionen.

I hjärninfarkt förminskar TSB i den akuta fasen trycket intra-kranialt och kan påskynda och förbättra återhämtningen även om behandlingen påbörjas några månader efter. Motsvarande kan återhämtning av en hjärnskakning ta mycket länge och lämna olika permanenta funktionshinder. Även här hjälper TSB.

Parallellt med Fibromyalgin har behandlingen gett flera lovande resultat på andra sjukdomar som MS, neuropatiska smärtor, kronisk Borrelios, Chron-sjukdom bland annat.

Tyvärr är det svårt att få finansiering då det fattas omfattande studier med tusentals patienter. Behandlingen är dock väl tolererad och utan allvarliga bieffekter.