Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Succéresan till Madrid återkommer med Alcalá de Henares och Chinchon 23-26/11 2018

Kungliga slottet i Madrid
Kungliga slottet i Madrid
Upplev Spaniens hjärta och Spaniensvenskarnas huvudstad Madrid med den auktoriserade guiden Siv Ling och Svenska Magasinet. Den populära Madridresan återkommer i höst för nionde året och tionde gången. Vi besöker också Alcalá de Henares, berömd för sitt universitet som grundades av Cardinal Cisneros på 1400-talet, och för diktaren Miguel de Cervantes – skaparen av det odödliga verket ”Don Quijote” – som föddes här. Vi besöker vackra Chinchon, staden med det charmfulla oregelbundna torget med trevåningshusen med träbalkonger som omger Plaza Mayor. På torget är det tjurfäktningar under sommaren. Chinchon är även känd för sin goda mat och fina likör ”Anis de Chinchon” som framställs här.


Program och text: Siv Ling

Besöka Spaniens vackra och spännande huvudstad Madrid är ett måste. Och hösten i Madrid är vacker. Här upplever du Spaniens historia bäst, här finns monumenten och museer, en outtömlig källa av sevärdheter. Museo del Prado, ett av världens förnämsta konstgallerier, Museo Thyssen Bornemisza, med en av världens främsta privata konstsamlingar samt Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía med Picassos kända verk ”Guernica” är bara något av allt. Eller Palacio Real (Kungliga Slottet) med 2.200 rum är också värt ett besök.
Madrid är en fantastisk stad att bara flanera runt i. Vackra hus, breda avenyer, tapasbarer och folkliv. Här finns den vackra Retiro-parken och utmärkt shopping längs eleganta affärsgator. 
Resans avskedslunch tar vi i Segovia, beläget på en klippa tusen meter över havet som omges av två floder. Varje epok har satt sina spår i Segovia, vilket gör den till en av de kulturminnesrikaste städerna med den romerska akvedukten. Det mest karakteristiska kulturminnesmärket och ett av romartidens mest storslagna byggnadsverk.
Förutom utflykten till Alcalá de Henares och Chinchon som nämns ovan besöker vi även i år Valle de los Caidos och El Pardo-slottet som ligger i den vackra naturparken Monte el Pardo.


 
PROGRAM DAG FÖR DAG:

Dag 1. 23 november, (fredag), Málaga-Madrid
Vi reser klockan 11 från Málagas tågstation Maria Zambrano med höghastighets-tåget AVE i upp till 300 km/h. Tåget är framme i Madrid klockan 13.40. Vid framkomsten kör vi direkt till hotell Ganivet, centralt beläget på calle ”Toledo (vid Puerta de Toledo).
För att lära känna Madrid gör vi en stadsrundtur med buss där vi passerar både Habsburgarnas och Bourbonernas Madrid. På kvällen åker vi till en av Madrids anrika restauranger där Svenska Magasinet bjuder hela vår grupp på en välkomstmiddag och lyssnar till tuna, studenter som sjunger och spelar. Huvudrätten är ugnstekt lamm. Efter middagen kör bussen oss tillbaka till hotell Ganivet.

Dag 2. 24 november, (lördag), Madrid –Valle de los Caidos – El Pardo
Efter frukost på hotellet åker vi ca 50 km i nordvästlig riktning till Valle de los Caidos, (de stupades dal), monumentet som General Franco lät uppföra efter det spanska inbördeskriget till minne av krigets offer. Det sägs ligga över 40.000 soldater begravda i kryptan. Här ligger också General Franco begravd liksom José Antonio Primo de Rivera. Monumentet som ligger vid foten av Guadarramabergen har ett 150 meter högt kors i granit.
Om basilican är öppen går vi in och ser bl a de vackra gobelängerna (originalen från 1500-talet). Från Valle de Los Caidos fortsätter vi till den lilla byn el Pardo som ligger 7 km från Madrid. El Pardo är en liten by med endast ca 3.500 invånare och ligger vid Monte el Pardo, ett stort naturskyddsområde med bland annar stora ekskogar. Detta var tidigare ett jaktreservat för de spanska kungarna och det första jaktslottet byggdes redan på 1400-talet. Sedan dess har slottet genomgått kontinuerliga ombyggnader under århundradena och fick sin nuvarande form först under kung Alfonso XIII:s regering i början av 1900-talet.
Slottet var också residens åt General Francisco Franco fram till hans död 1975. I vår tid används slottet som gästbostad vid utländska stasbesök. Bland annat har det svenska kungaparet vistats här vid ett antal tillfällen. När det inte är stadsbesök är slottet öppet för allmänheten och vi kan göra en rundvandring i slottet.
Vi är tillbaka i Madrid vid lunchdags, eftermiddagen och kvällen fri i Madrid.
 
Valle de los Caidos - De stupades dal utanför Madrid
Valle de los Caidos - De stupades dal utanför Madrid
El Pardo-slottet i Madrid
El Pardo-slottet i Madrid

Romerska akvedukten i Segovia
Romerska akvedukten i Segovia
Spanienexperten Siv Ling guidar
Spanienexperten Siv Ling guidar

Spädgris i Segovia
Spädgris i Segovia
Tuna, studenter, underhåller med sång och musik första kvällen i Madrid. Och vi äter stekt lamm
Tuna, studenter, underhåller med sång och musik första kvällen i Madrid. Och vi äter stekt lamm

Helstekt lamm väntar första kvällen i Madrid
Helstekt lamm väntar första kvällen i Madrid
Vi besöker Spaniens mittpunkt
Vi besöker Spaniens mittpunkt

I Alcalá de Henares kan vi besöka Casa Museo de Cervantes, Miguel de Cervantes Saavedra, födelsehem.
I Alcalá de Henares kan vi besöka Casa Museo de Cervantes, Miguel de Cervantes Saavedra, födelsehem.
Chinchon, provinsens mest pittoreska stad med sitt Plaza Mayor från 1500-talet
Chinchon, provinsens mest pittoreska stad med sitt Plaza Mayor från 1500-talet

Dag 3. 25 november (söndag) Madrid - Alcalá de Henares – Chichon – Madrid
Efter frukost på hotellet åker vi ca 30 km till Alcalá de Henares. Här ska vi besöka stadens sevärdheter som bland annat är universitetet som grundades i slutet på 1400-talet av Cardinal Cisneros. Det var ett av Europas främsta lärdomscentra under 1500-talet. Till stadens sevärdheter hör också Casa Museo de Cervantes, Miguel de Cervantes Saavedra, födelsehem.
Miguel de Cervantes är Spaniens största litterära gestalt och skapare till ”Don Quijote av la Mancha”. Från Alcalá de Henares åker vi till Chinchon, provinsens mest pittoreska stad med sitt Plaza Mayor från 1500-talet är typiskt kastilianskt med portiker och en fabulöst teatralisk stämning. På det här torget har man stadens tjurfäktningar under sommaren. Chinchon är känt för sin goda mat och anislikören som framställs här och staden är ett populärt utflyktmål för Madridborna på söndagar. Vi äter dagens gemensamma lunch (ingår) i Chinchon innan vi åker tillbaka till Madrid. Eftermiddagen och kvällen fri i Madrid.

Dag 4. 26 november, (måndag) Madrid – Segovia – Madrid – Málaga
Efter frukost på hotellet åker vi norrut till Segovia (ca 90 km). Segovia har ett uppseendeväckande läge. Den gamla staden ligger högt på ett klipputsprång och omges av två floder. Segovia jämförs ofta med ett skepp, längst ut på den skarpa klippspetsen ligger Álcazar som ett sagoslott. Borgen har varit skådeplats för många viktiga historiska händelser.
Den romerska akvedukten är ett av världens bäst bevarade romerska byggnadsverk. Denna imponerande anläggning är byggd av stora granitstenar utan murbruk. Den var fortfarande i bruk under 1800-talet och förde vatten från Fuenfrábergen till Segovia, en sträcka på 17 km. Akvedukten har 119 mäktiga bågar, upp till 28 m höga, och är 728 m lång.
I Segovia har vi den sista genomsamma lunchen med spädgris som huvudrätt, innan vi åker tillbaka till Madrid och Atochastationen för att ta tåget till Malaga. AVE tåget avgår kl 18.30 och anländer Malaga kl 20.55.

Pris 2017 från Málaga: 580 euro per person i dubbelrum, min 30 pax, 
Pris 2017 från Madrid: 495 euro per person i dubbelrum,
Enkelrumstillägg 2017: 90 euro. Exakt pris för resan 2018 kommer senare.

I priset ingår: AVE-tåget, Málaga-Madrid-Málaga, tre nätter på centralt beläget hotell med frukost, auktoriserad guide, (Siv Ling) under hela resan, buss med luftkonditionering på de ovan nämnda utflykterna, entré till El Pardoslottet, entree till Valle de los Caidos, heldagsutflykt till Alcalá de Henares och Chinchon med lunch, festmiddag med ugnstekt lamm första kvällen i Madrid och lunch med spädgris i Segovia sista dagen.
Eventuella frågor och anmälan kan göras till Siv Ling på +34 609 577 162, e-post: guidesiv@gmail.com

Anmälan kan också göras hos Ruta/Solar Resebyrå, Pasaje La Pandereta s/n, 29640 Fuengirola, tel: +34 952 479 954 eller +34 952 479 958, e-post: fuengirola@rutasolar.com
 Vi bor mycket bekvämt på hotell Ganivet på calle Toledo. Hotellet har en trevlig tapas-bar.
Vi bor mycket bekvämt på hotell Ganivet på calle Toledo. Hotellet har en trevlig tapas-bar.


Vittsjö