Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Hej läsare: Böter på villovägar

Spansk verk kan ge huvudväerk. Spansk administration och statliga verks förmåga att fungera och kommunicera är nog bland det mest frustrerande man kan uppleva som boende i Spanien.


Av Anders Rosell, chefredaktör & formgivare

I det här fallet heter verken Trafico och Hacienda (närmast översatt som Trafikverket och Skatteverket) och Correos, Postverket. För en tid sedan fick jag digitalt via min revisor meddelande om att jag fått trafikböter eftersom vederbörande är min kontaktperson till just Hacienda. Trafikboten var obetald och hade därmed slussats vidare från Trafico till Hacienda.

”Vadå för böter, undrade förstås undertecknad, när och var?” Ja, se det sa boten ingenting om – inte heller om bilen var min, då inte ens registreringsnummer var angivet. Bildbevis saknades också. Och boten var på 1.080 euro! Hur kan man få en trafikbot utan att veta att man ens fått böter eller sett något bildbevis om det är en kamerabot – för stoppad av polis för fortkörning har jag aldrig blivit?

Eftersom spanskan fortfarande är blygsam så tog jag hjälp av en av världens mest hjälpsamma människor jag träffat sedan jag flyttade till Spanien. Hon pratar dessutom flytande spanska och inte heller hon kunde läsa ut av det digitala underlaget jag hade fått vad saken faktiskt gällde. Hon föreslog istället att boka en tid hos Traffico och reda saken – och att kunna prata spanska är då ett måste. Ingen engelska här inte.

Sagt och gjort, tid bokades online och vi infann oss på Traffico vid utsatt tid. En imponerande anläggning med ett 20-tal bås mötte oss och en hel väntsal med människor med förhoppning om att få sina ärenden fixade.

Boten på 1.080 euro visade sig vara en fortkörningsbot begången vid kameraövervakning. Boten hade därefter skickats till min adress, men eftersom jag bor på landet så delar man inte ut till postbox, vilken finns på postkontoret inne i stan. Den sänds då tillbaka till Trafico och blir därmed registrerad som obetalad. Därefter går den sedan vidare till Hacienda som också gör ett utskick, men inte heller de levererar till postbox – den måste tas emot personligen. Obetald igen! Men nu kommer det som är det mest frustrerande. Hacienda gör då ett påslag och tredubblar summan samt lägger på 20%, därav det höga beloppet!

Så, vad vill jag då ha sagt med detta? Ja, om det skulle hända även dig som boende här i Spanien, se till att du har registrerat en alternativ adress hos Trafico dit man faktiskt levererar post så slipper du alla dessa konstigheter som faktiskt inte fungerar i Spanien.

Och du, håll hastigheten!