Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Djurspalten: Se upp med chokladen!

Snart är det jul igen – en underbar tid för familj, vänner och våra sällskapsdjur. Julen kan dock innebära en farlig tid för icke minst för våra hundar. Många hundägare är omedvetna om faran. Vi kallar det hela chokladförgiftning.


Hundar ska inte äta choklad även om de älskar det. Det är tyvärr då faran är framme. Den giftiga ingrediensen i choklad heter methyl xantine, theobromine, och ger symtom som liknar en överdos av koffein.

Hunden blir överaktiv, rastlös får muskelsammandragningar, balansproblem, kräkningar och i vissa fall även hjärtproblem vilket kan resultera i koma och tyvärr att hunden avlider.

Tecken på förgiftningen visar sig ofta inom 1-4 timmar efter det att hunden har ätit choklad. Medan vit choklad är något säkrare för en hund att äta, så är mörk och osötad choklad giftigare.

För en hund som väger runt 10 kilo är 70 gram en dos som innebär fara och risk för hundens välmående.

Behandling
Om din hund har fått i sig choklad så rekommenderar vi att du tar den till oss inom det snaraste.
Beroende på hur allvarlig situationen  är och vilka symtom hunden visar gör vi följande:a

• Avlägsnar chokladen från hundens mage genom att stimuela kräkningsreflexer. Hunden ges också koltabletter för att skydda magen.
• Hunden får lugnande och drop.
• Kontroll av hjärtfunktion och behandlingsform därefter.
• I vissa fall kan det krävas efterbehandling upp till tre dagar tills theobrominet är avlägsnat helt från hundens tarmsystem.

Vi passar även på att önska en God Jul och ett Gott Nytt År! Hoppas den här informationen har varit till hjälp, icke minst i förebyggande syfte.

Av Pointer Marbella, Avenida de los Girasoles 344, Nueva Andalucia, Marbella, tel 952 906 626
Mån - Fre 10 - 13 och 16 - 18 Lör 10 - 13
Vi talar svenska!