Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Inför svenska riksdagsvalet: Rösta på Costa del Sol – när, var, hur?

Den 17 september är det riksdagsval i Sverige. Hur kan jag rösta på Solkusten? Du kan brevrösta eller rösta på ambassaden i Madrid eller vid honorärkonsulaten i Málaga eller Granada


Av Ola Josefsson

Alla som är i Spanien eller utomlands kan brevrösta från utlandet. Du kan beställa brevröstningsmaterial från Valmyndigheten eller från en ambassad eller ett konsulat.
Brevrösten får postas tidigast 3 augusti i utlandet.
Brevrösten ska ha kommit till Valmyndigheten senast dagen efter valdagen, det vill säga den 18 september.
Din brevröst måste postas från utlandet för att bli godkänd.

Konsulat
Du som bor på Solkusten kan rösta på ambassaden i Madrid eller på honorärkonsulaten i Málaga eller Granada.
-I Málaga har röstmottagningen öppet under två perioder, dels mellan den 28 till 31 augusti mellan klockan 10 och 13. Vi har även röstmottagning mellan den 4 till 7 september mellan klockan 14 till 16.30, säger Ingalill Karleson, expeditionsanställd vid honorärkonsulatet i Málaga.
-Kanske är röstmottagningen i september bättre då tiden ligger på eftermiddagen då det är lugnare med trafiken i Málaga och lättare att ta sig in med bil och parkera.
Vid honorärkonsulatet i Granada är röstmottagningen öppen endast den 7 september mellan klockan 10 och 13.

Ta med passet
-Senast den 21 augusti skickas röstkorten från Sverige, men man behöver inte ha röstkorten med sig om du ska rösta på konsulatet eller brevrösta från Spanien. Så folk ska inte bli förskräckta om de inte har fått röstkort.
-Det viktigaste är att man tar med sig passet, tillägger Ingalill Karleson.
Du måste legitimera dig för att få rösta på utlandsmyndighet. Förutom svenskt pass och legitimation räknas även lokala officiella legitimationer som giltiga id-handlingar.
På Valmyndighetens hemsida publiceras i maj en förteckning över de utlandsmyndigheter som ordnar röstmottagning. Där finns även adresser, telefonnummer och öppettider för röstmottagningen.

Mer info:
www.sviv.se
www.val.se