Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Fitnesskolan del 2 – en stark rygg

Latsdrag sittande i maskin/i kabelmaskin
Latsdrag sittande i maskin/i kabelmaskin
En snygg hållning är aldrig fel och en stark rygg gör att du mår bättre och klarar av vardagen bättre. Titta dig omkring och du upptäcker snart att många har en dålig hållning. Om du skaffar dig en stark rygg slipper du att se ut som en hösäck


Av Ola Josefsson

Det är ryggmuskulaturen som ska hålla uppe kroppen. Ryggen är grundstommen i kroppen och den avgör vilken hållning du har. Tyvärr har många dåligt tränade ryggmuskler, skelettet blir utsatt för stor press och du får ont i ryggen.
Har du ett stillasittande arbete framför datorn tar ryggen stor skada om du inte tränar regelbundet. Bara av att sitta ökar trycket på diskarna i ryggen med upp till tio gånger mot när vi står.
Med starka ryggmuskler blir du rak som en fura. Men det gäller också att ha starka magmuskler. Magen är nämligen ryggens bästa kompis.
Magen hjälper ryggen att hålla ett bra bålstöd och lättar trycket på diskarna i ryggen. Därför är det viktigt att magen håls spänd i ryggövningarna.
I det här numret kör vi i samarbete med Alpha Fitness några basövningar som ger en stark rygg. I nästa nummer kör vi några magövningar. Modell är Fitnessprofilen Teresa García Santero som kom tvåa i Body Fitness i Málagaprovinsen i fjol.
Detta är förslag, känner du dig osäker, fråga alltid din instruktör så att du utför övningarna rätt, det är speciellt viktigt när du tränar ryggmuskulaturen.
Även om armarna kommer med i övningarna försök koncentrera övningarna så att du känner mest i ryggen. Fokusera på ryggen hela tiden. Tänk på att ryggen även behöver stretch och vila, som alla muskler.

Latsdrag sittande i maskin/i kabelmaskin
Du tränar: Breda ryggmuskeln och assisterande muskler.
Utförande: Kila fast knäna under kuddarna. Fatta stången med raka handleder. Ha rak rygg och spänd mage med 90 grader i knäna genom hela övningen. Börja med att sänka skuldrorna så mycket du kan innan du drar stängen ner mot bröstet. Sträck sakta armarna tillbaka och följ upp med skuldrorna. Kör tre set med 10 till 15 repetitioner.

Sittande rodd
Du tränar: Hela ryggen och baksida överarm plus assisterande muskler.
Utförande: Sitt med lätt böjda knän och fötterna på fotplattorna, en lätt anspänning i magen, en neutral svank och sänkta axlar. Fäll överkroppen framåt med bibehållen rak rygg och jobba upp till utgångsposition. Dra ihop skulderbladen med sänkta axlar, drag handtaget mot naveln. Res överkroppen bakåt, stanna när du har 90 grader i höftled. 3 x 10-15.

Vill du läsa hela artikeln, hämta senaste numret, eller boka din prenumeration så får du Svenska Magasinet från och med nästa nummer.Sittande rodd
Sittande rodd