Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Djurspalten: Är din hund dålig i magen? Kräks den och har diarré?

Kräkning och diarré är bland de vanligaste problem som hundägare uppsöker veterinär för. Besvären kan ha många orsaker och det är viktigt att kontakta veterinär om problemen är stora eller återkommer ofta.


Av Nazli Pointer Veterinary Clinic, Tel 952 804 165 info@pointerclinic.com Du hittar kliniken vid Rio El Padron, strax öster om Estepona och nära ridskolan. Vi pratar svenska!

Om hunden är akut sjuk eller har blod i kräkningarna eller avföringen är det mer bråttom.

Mag- och tarmfunktion
I magsäcken och tarmen delas födan till mindre bitar och näringsämnen utvinns för att absorberas av tarmen. Sedan sprids dessa vidare genom blodet till olika delar av kroppen. I tarmen ”sorteras” också slaggprodukter som inte kan absorberas bort, och blir till avföring. En fungerande mag- och tarmfunktion är a och o för att din hund ska må bra.

Hundens immunförsvar
Att magen och tarmen fungerar normalt krävs bland annat för att din hund ska kunna ta upp näring i fodret på rätt sätt. I magtarmkanalen finns också en tarmflora som fyller många funktioner, bland annat att tillverka näringsämnen som vitaminer och fettsyror. Närmare 90 % av hundens immunförsvar är samlat i magtarmkanalen och skyddar mot de sjukdomsframkallande bakterier och VIRUS som hunden kan utsättas för. Hur magen och tarmen mår kan påverka resten av hundens kropp.

Avföring
En frisk hund har oftast avföring en till tre gånger om dagen. Avföringen ska vara fast och gå att plocka upp.

DIARRÉ HOS HUND - SYMTOM OCH ORSAKER.
Det är inte normalt att en hund kräks eller att en hund har diarré ofta. Var uppmärksam på om hunden visar tecken på känslig mage och tarm, det kan tyda på många olika problem. Det finns också risk att vätskebalansen rubbas vid akuta kräkningar eller diarréer. Särskilt valpar är känsliga för vätskeförlust och behöver snabbt få veterinärvård.

Akuta problem
Bland dem som söker vård för magtarmproblem är akuta problem det vanligaste. Vanliga orsaker är att hunden har fått i sig något olämpligt men det kan också bero på parasiter, virusinfektioner eller andra sjudomar i magtarmkanalen. Allvarliga orsaker till akuta symtom är bukspottkörtelinflammation och parvovirus. Akuta kräkningar kan också bero på sjukdomar i något annat organ än själva magtarmkanalen, t ex livmoderinflammation, prostataproblem, leversjukdomar och hormonella sjukdomar.Vissa djur reagerar negativt på stress och får diarré vid resor, utställningar med mera. Hunden kan också reagera om du plötsligt bytt foder. Även antibiotika kan göra att tarmfloran rubbas vilket kan ge diarré hos hund.