Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Fråga mäklaren: Förberedelser inför en försäljning

I denna månads Fråga Mäklaren spalt ska vi titta på vilka förberedelser du gör göra inför en försäljning.


Av Sven F. Källström, Alamo Real Estate, svarar på läsarfrågor om att sälja eller köpa en bostad på Costa del Sol.

Att välja mäklare

Säljprocessen börjar normalt med att du väljer den mäklare som du vill anlita. God lokalkännedom och en mäklare som du vet har bra kunskap om den marknad han arbetar på. Som svensk säljare rekommenderar jag att du kontaktar en av de många seriösa svenskägda mäklarföretagen på Costa del Sol.

Försäljningsuppdraget
Ett förmedlingsuppdrag är ett avtal du skriver med mäklaren som ger mäklaren rätt till provision när din bostad blir såld. Det finns två typer av avtal. Ett som ger mäklaren exklusivitet på att sälja och du kan under en viss begränsad tid inte gå till någon annan mäklare. Det andra avtalet är ett icke exklusivt avtal som ger dig möjlighet att använda så många mäklare du vill. Viktigt att veta är att det är BARA den mäklare som till slut säljer ditt objekt som har rätt till provision. Provisionen är normalt 5% + 21% moms och betalas vid tillträdesdagen hos notarien. Leder mäklarens arbete inte till försäljning utgår inte heller provision.

Renovering inför försäljningen
Är det värt att lägga tid och pengar på att renovera för att kunna få ett högre pris för sitt hem? Nej, det tycker jag inte eftersom köparen förmodligen ändå vill renovera kök och badrum i sin egen smak.

Styling och förberedelser inför visning
Här är det definitivt rätt att lägga stor omsorg på att få bostaden att se attraktiv ut både på bilderna som läggs ut på alla websidor samt inför visningarna. Det är viktigt att bostaden är städad och iordninggjord är inför fotografering och visning. Rensa bort så mycket som möjligt utan att göra det opersonligt. Ta bort onödigt saker som ligger framme i köket och i badrummen. Se till att det är du har alla persienner uppdragna och att alla lampor är påslagna vid visningen. Vill du göra detta själv går det bra men ta då gärna hjälp av mäklaren och eventuellt av något företaq på kusten som arbetar med att jazza upp bostaden inför en försäljning. Detta kostar inte mycket och kan vara av en avgöranden betydelse för att få fastigheten såld.


 

Alamo Costa del Sol Real Estate
Edificio Fortuna, C/ Córdoba 37, Local 5 • 29640 Fuengirola (Málaga)
Tel: +34 952 46 95 19 • Fax: +34 951 24 26 31 • E-mail: info@alamocostadelsol.com
www.alamocostadelsol.com