Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Varför socker är gift

Under de senaste åren har vetenskapliga studier visat obestridlig orsakssamband mellan ökad konsumtion av socker och diabetes två, hjärt- och kärlsjukdomar och fetma.


Av doktor Pentti Raaste Platan

Under många år anklagades fett, felaktigt, för dessa problem. Även misstänks sjukdomar, som  Cancer och Alzheimers sjukdom,bero på ökad socker konsumption,  men  det fattas  definitiva prov.

Färdigmat har börjat att ha  tillsatt socker för att förbättra smaken, och i tillägg har konsumptionen av läskedrycker ökat dramatiskt.

Den mänskliga kroppen kan tolerera små mängder socker väl och levern kan hantera det. När mängden av socker ökarkraftigt, slutar kroppens förmåga att anpassa sig och den  blir sjuk. Kroppens ämnesomsättning går över styr. Alltför många kolhydrater lagras som fett. Leverceller blir sjuka och feta. Tillstånd kallas för alkoholfri fettlever.

Socker och (kolhydrater) orsakar ökad insulinutsöndring, vilket leder till insulinresistens. Den ökade mängden insulin hindrar leptin effekter på hjärnan, och sålunda mättnadskänslan. Socker och speciellt frukstos (fruktsocker) har aven en  beroendeframkallande efekt. Socker ger en kort känsla av välbefinnande, och man behöver gradvis större doser  för att nå samma effekst.

Tolerans gräns för socker estimeras till ca 6 teskedar om dagen. Även ett glas apelsinjuice har mer socker. Förutom socker hämmas  metabolismen av ett antal miljögifter. Det vill säga, det är det ökande antalet kemikalier, vilket finns i luften, vattnet, vår mat, i de ämnen som används på huden.

Bara för 50-60 år sedan var livsmedel relativt ogiftiga och egentligen ekologiska.