Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Fråga mäklaren: Hur skall jag välja rätt mäklare och vad ska jag speciellt tänka på när jag ska sälja?

Lars Arvid Enokssons fråga: Hej Sven, hur skall jag välja rätt mäklare och vad ska jag speciellt tänka på när jag ska sälja?


Av Sven F. Källström, ägare till Alamo Costa del Sol Real Estate

Valet av mäklare bör bestämmas på grundval av flera saker. Är du från Sverige kan det vara en god idé att använda en svensktalande mäklare som har ett gott rykte samt en lokalkännedom i området där din bostad ligger. Det är inte så klokt att anlita en mäklare från Marbella för att sälja sin bostad i Fuengirola och vice versa. Har någon av dina grannar sålt nyligen så kan det vara klokt att höra om de kan rekommendera den mäklare de anlitat.

Ska du sälja genom en eller flera fastighetsmäklare?
Mäklarna i Spanien arbetar helt annorlunda än i Sverige. Här lämnar säljaren ofta ut sina fastigheter till fler mäklare som kan sälja din bostad samtidigt. Det är viktigt för dig att veta att du betalar bara provisionen till den mäklare som säljare din bostad. Du betalar en mäklarprovision som normalt är 5 % + 21 % moms beräknat på det slutgiltiga försäljningspriset. Merparten av mäklarna på Costa del Sol är anslutna till olika databaser där ALLA objekt som finns till salu på Costa del Sol är samlade. Din mäklare kan alltså hitta en kund till din fastighet genom en annan mäklare och då delar de två mäklarna på provisionen 50/50.

Hur försäkrar du dig om att bara betala mäklararvodet till en mäklare om jag använder mig av flera?
I alla normala fall skall endast den mäklaren som har genomfört affären ha provision. Om du har underskrivit ett försäljningsavtal som klart säger att det inte är exklusivt så har du möjlighet att använda dig av andra mäklare genom liknande icke exklusivt avtal. Om du däremot har tecknat ett exklusivt försäljningsavtal så är det annorlunda. Då kan den mäklare kräva dig på provision om det klart framgår av avtalet att du inte får använda dig av andra mäklare. Låt din advokat titta noga på det avtal du har skrivit under. Har du ingen advokat att fråga så kan du maila mig avtalet så skall jag hjälpa dig att förklara vilken situation du har hamnat i.

Vilka dokument behöver en mäklare från dig som säljare?
Kopior på de dokumenten som du måste presentera för din mäklare är följande:
Din lagfart (Escritura)
Utdrag ur fastighetsregistret (Nota Simple) som inte är äldre än 3 månader
Senaste betald fastighetsskatt till kommunen (IBI)
Senaste betald avgift till husägarföreningen (Comunidad de Propietarios)
Senaste betald avgift för sophämtning (Basura)
Spanskt personnummer (NIE)
Energicertifikat (Certificado de eficiencia energética)

Hur kommer din bostad att marknadsföras?
Över 75 % av alla kunder som köper en bostad på Costa del Sol har hittat den på Internet. Marknadsföringen på Internet är absolut nödvändig för att din mäklare effektivt ska kunna sälja din bostad. Detta kan vara en bra hemsida där ditt objekt presenteras och att hemsidan finns på flera språk är en stor fördel. Medverkan i olika bostadsportaler i olika länder är också något som vissa mäklare använder sig av. Annonsering i de olika skandinaviska magasinen på Costa del Sol kan också ge köpare. Att bara presentera ditt objekt i sitt skyltfönster är nästan aldrig tillräckligt för att hitta en köpare.