Svenskamagasinet
Web



AKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Djurspalten: Råttgift - ofta orsak till förgiftning under våren

Våren är här, vilket innebär att just råttor ökar i antal - de förökar sig snabbt! De gömmer sig i skräphögar och förökar sig i palmträden.


Det innebär förstås att gift placeras ut för att minska deras antal. Giftet  placeras förstås där de finns, i trädgårdar och på golfbanor - vilket utgör ett hot även för hundar och katter om det skulle få i sig och äta giftet. De flesta märken av råttgift innehåller antikoagulerande rodenticider, vilka förstör Vitamin K. Djuret får därmed inre blödningar efter ha ätit giftet.

De flesta fall som vi ser i vår klink till följd av att ha ätit råttgift är hundraser som är duktiga på att använda sina näsor - typ Cocker Spaniel (80%) och Jack Russell Terrier. Råttgift bär ofta klara färger såson turkos eller klarrött och kan lätt upptäckas när djuret har kräkt. Håll därför uppsikt om hunden börjar kräkas.

Indirekt förgiftning som sker genom att till exempel katter äter en förgiftad råtta, är tämligen ovanligt och svår att upptäcka. Råttgiftet orsakar, som sagt, inre blödningar och det enda tydliga tecknet kan vara ett allmänpåverkat djur med blekt tandkött. Ibland ser man blödningar genom näsan, rödfärgad urin eller svart avföring.

Om du ser de här symptomen ska du behandla det som akut och kontakta din veterinär omgående.
Hos Pointer i Marbella gör vi en PT-test som mäter koagulationen i blodet. Testet ger svar inom 5 minuter.
Beroende på hur omfattande blödningen är behandlas djuret med ett motmedel - vitamin K – och kan även få blodtransfusion. Behandlingen med vitamin K fortsätter därefter under flera veckors tid. PT-testen upprepas under tiden.

Se till att undvika detta lidande eller risk för att djuret dör genom att placera råttgiftet i säkra boxar eller lådor.

Av Nazli Pointer Veterinary Clinic, Tel 952 804 165 info@pointerclinic.com Du hittar kliniken vid Rio El Padron, strax öster om Estepona och nära ridskolan.
Vi pratar svenska!