Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Du har alltid rätt! - Tycker du att vinet är gott; så är det gott

Ingen kan tala om för dig vad du skall tycka om. Framförallt inte när det gäller något som du stoppar i munnen. Smakupplevelser från mat och framförallt, som i det här fallet, vin är mycket individuella. Jag vet inte om jordgubbar smakar likadant i alla munnar. Vad är det som säger att hjärnan registrerar jordgubbssmaken på samma sätt hos dig som hos mig?


Av Terje Lönnroos

Vem har rätt att ha synpunkter över vilket vin du dricker? Ingen. För det är ju i din mun du häller vinet. Tycker du att det smakar gott, då smakar det gott för dig.

Några tycker om halvtorra vita viner
Andra föredrar ett kraftigt rött – så är det bara. För tänk Er: Om alla tyckte om samma vin. Då skulle utbudet hos handlarna bli ännu smalare än det är idag. Vinvärlden skulle bli mindre intressant, och jag skulle inte ha något att skriva om.
Om någon bjuder dig på ett vin som du inte tycker om, återigen: Du har rätt. Men försök att inte visa något. Det är ju i alla fall en av dina vänner, så varför göra vännen ledsen.

Kommer du ihåg när du inte tyckte om kaffe?
Eller kommer du ihåg första gången du smakade öl? Tyckte du om det? Förmodligen inte, men du gör det nu.
Minns du vinet du drack när du var yngre? Minns du hur gott du tyckte det var med Tirnave, Liebfraumilch eller Kir? Idag skulle du förmodligen inte ta i det vinet ens med tång. Men, det är inte vinerna som förändrats, utan det är dina smaklökar och dina preferenser som har gjort det. Och det är ju inte så konstigt, för du går ju inte runt i riktigt samma kläder idag som för 20 år sedan. Eller?
Vilket betyder att det som stämmer med din smak idag inte nödvändigtvis behöver vara samma som igår, eller imorgon.

”För mig smakar alla viner lika”
Vad som har hänt hos dig när dina smaklökar har hoppat upp i givakt och dina preferenser har vidgats är att du slutat säga:
”För mig smakar alla viner lika”.
Därför att du har insett att du inte smakat alla.

Objektiv smak
Men smak kan faktiskt vara objektiv också. Då handlar det oftast om grundsmakerna. Vi känner till fem grundsmaker – sötma, syrlighet, sälta, beska och umami. Umami? Kommer mer om det vid något annat tillfälle. Vissa forskare hävdar att även metalliskt skall räknas som den sjätte grundsmaken, men det finns ännu inga belägg för att så skulle vara fallet. Jag anser att metalliskt snarare är en negativ bismak som ibland uppstår när mat och dryck möts. Min kompis Bill menar att även fett skulle vara en grundsmak. Men det tror jag, i hans fall, mer handlar om en önskedröm.
Den objektiva smaken bygger på fakta som går att mäta i ett laboratorium. Och de flesta av oss är också överens om att en citron är syrlig och att sardeller är salta.
Vinhälsningar!