Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Och fötterna ska man gå med hela livet

Jag tillbringar sedan några år tillbaka vintern i Fuengirola tillsammans med min man och hans snart 90-åriga syster som också finns här.


Det finns som nog alla sett många ”Salon de Beleza” – skönhetssalonger här i Fuengirola. Man erbjuder hårvård, diverse olika ”skönhetsbehandlingar”, manikyr och pedikyr samt massage. Och de flesta jag passerat har även haft s.k. massagestolar med tillhörande fotbad troligen med bubbelbad. De erbjuder omfattande program till inte allt för höga kostnader.

Vi har båda systern och jag har besökt "Salon de beleza" för fotvård, inte samma inrättning utan olika. Vi har båda fått besvär med framför allt stortårna efter besöken. Tårna svullnar, blir röd och öm. I systerns fall så besvärligt att det var svårt att sova för att inte tala om att ha skor på fötterna. Systern gjorde sitt besök den 20 dec. och är fortfarande inte bra. Hon har varit hos vårdcentral för vård ett flertal gånger och sist hon var där blev det en ordentlig antibiotika behandling som inte hjälpt.

För läkaren hon besökte verkade inte företeelsen vara ny.

Jag tror att många som erbjuder dessa tjänster har mycket lite kunskap om vad de gör, de kan säkert måla naglar, fila och klippa men vad som är förknippat med det i form av bl.a. hygien vet man nog inte så mycket om. När jag senast besökte ”salongen” var jag sista kunden för dagen och fick då se hur en rengöring kan gå till. Redskap för manikyr och pedikyr samlades ihop och lades i vasken där man tvättar håret och vatten fylldes på och lite diskmedel tillsattes och så vispade man runt och redskapen togs upp och så var det bra med det. En sådan rengöring begränsar varken bakterier, blods- eller svampsmitta t.ex. fotsvamp, fotvårtor.

Och så finns det ju även härliga massagestolar med bubbel-fotbad. Fotbadet är ju tveksamt ut hygienisk aspekt om inte rengöringen även gäller de rör m.m. som är inblandade. Det är inte bara att tömma ut vattnet och se glad ut, det blir kvar vatten i rören och i vattnet finns även det som filats av fötterna.

Varför nu allt detta? Många äldre människor har behov av fotvård och när de kommer hit ner erbjuds det till för oss från Sverige till låga priser. Det finns vad jag förstår inga myndighetskrav på rutiner s.k. HACCP och kanske inte ens branschrutiner. Skulle vara intressant att veta hur frekvent problemen är med ömma tår efter en behandling och om det går att hitta "salonger" som arbetar på ett betryggande sätt.

Ingrid D