Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Djurspalten: Nu är det dags igen: Processionslarver!

”Procesionaria del pino” kallas de på spanska och “Thaumetopoea pityocampa” är det latinska namnet. De finns i centrala Asien, Nord Afrika och södra Europa.


I februari till mars är det vanligt att man ser vita bomullsliknande tussar i pinjeträden. Det är bon där processionslarverna bor. Därifrån gör de utflykter i långa processionerpå marken och deras rörelser väcker våra hundars nyfikenhet. Larverna är små 35 cm långa och håriga.

Håren har ett starkt gift som ger en omedelbar brännande reaktionföljd av en stark allergisk reaktion där
hundens tunga kan svälla upp till 3 ggr ochleda till döden genom chock.

Misstänker ni att hunden rört vid en larv, skölj då omedelbart ur hundens mun med vatten och kontakta din
veterinär. En smittad hund avsöndrar onormalt mycket saliv. Var försiktig och skydda dina händer för giftet ger även människan obehagliga allergiska reaktioner och hudirritationer.

De hundar som överlever den första krisen får senare en inflammation på tungan och eventuellti svalget. Efter en tid uppstår kallbrand och hunden kan förlora delar av tungan.

Larverna kan vara aktiva fram till maj beroende på vädret. Därefter gräver de ner sig i jorden och utvecklas
till malfjärilar. Senare på sommaren flyger de ut, hittar en partner och letar upp ett lämpligt träd att lägga sina ägg.

Därför är det lämpligt att behandla sina pinjeträd på sensommaren. Kontrollera alltid pinjeträd och undvik
att rasta hunden just där, om ni ser bomullstussar i träden. På allmänna platser är kommunen skyldig att behandla och ta bort dessa bon. Behöver ni hjälp med att behandla era träd så anlita professionell hjälp.

Av Nazli Pointer Veterinary Clinic, Tel 952 804 165 info@pointerclinic.com Du hittar kliniken vid Rio El Padron, strax öster om Estepona och nära ridskolan.
Vi pratar svenska!