Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Fråga advokaten: Vi vill skiljas - hur går vi till väga?

Hej! Nu har jag tröttnat på min gubbe. Vi har varit gifta i 16 år nu och det känns som 2 år för mycket. Vi har lägenhet i Uppsala, stuga i Lofsdalen och lägenhet i Marbella. Det känns som det är angeläget att göra allt pappersarbete medan vi nu är överens om att skilja oss och hur fördelningen av egendomen skall gå till. Kan ni hjälpa oss med detta?


Av Jonas Nordgren, Biträdande jurist vid Advokatfirman Göran Rise

Svar: Hej! Självklart kan vi hjälpa till med ”pappersarbetet”, det vill säga ansöka om en dom på äktenskapsskillnad och en göra en bodelning.
Beroende på om Ni huvudsakligen är bosatta i Sverige eller i Spanien skall Ni vända Er till svensk eller spansk domstol för att få en dom på äktenskapsskillnad.
Om Ni ansöker om äktenskapsskillnad i Spanien kommer den spanska domstolen i domen även ta upp bodelningen, som anger hur tillgångar och skulder skall fördelas Er emellan, i och med att äktenskapet upphör.

Om domen på äktenskapsskillnaden kommer från en svensk domstol behöver den kompletteras med ett bodelningsavtal, som anger hur ni vill fördela tillgångar och skulder vid äktenskapets upphörande.
Vi hjälper sedan till med att registrera bodelningen i respektive fastighetsregister i Sverige och i Spanien.
Så länge Ni är överens om hur fördelningen skall gå till kan vi representera Er båda, vilket är ett sätt att hålla kostnaderna nere och påskynda processen.

Givetvis försöker man se till att processen genomförs i det land där det går snabbast och är billigast. Trots många fördomar om spansk byråkrati och långa handläggningstider kan det mycket väl vara så att det går snabbare att få en dom på äktenskapsskillnad i Spanien än i Sverige.

Oavsett om det är aktuellt med ett förfarande i Spanien eller Sverige är Ni välkomna att anlita oss för en så smidig process som möjligt.