Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Kalk i kranvatten ett otyg

Detta skulle kunna vara en bild av värme elementet i din varmvattenberedare.
Detta skulle kunna vara en bild av värme elementet i din varmvattenberedare.
Kalk är ett otyg som finns i kranvatten och som fastnar på varma ytor. Ju högre temperatur, desto snabbare bildas en kalkbeläggning. Det största problemet hittar man i värmeväxlare för varmvatten uppvärmt med gas och på elementen i de elektriska varmvattenberedarna. Se bild.


Har man gasuppvärmt vatten, bygger sig kalken upp i värmeväxlaren och förhindrar vattentillförseln. Detta medför att gasen stängs automatiskt för att undvika överhettning och duschvattnet blir kallt, för att komma tillbaka en kort stund och sedan bli kallt igen.

I den elektriska varmvattenberedaren, kapslar kalken gradvis in det elektriska elementet och till slut förstörs elementet av överhettning. Innan elementet är helt förstört, ligger kalken som en isolering mot vattnet och fungerar sämre och sämre vilket gör att man använder mer och mer ström för vattenuppvärmning.

Motsvarande problem uppstår även i diskmaskiner och tvättmaskiner, där ventiler för disk- och tvättmedel och vattentillförsel blockeras av kalk. Vattenkranar i bostaden blockeras också med tiden. Gör en kontroll. Prova att stänga huvudkranen t ex i köksbänken till blandaren. Vattenrör får med tiden också kalkbeläggningar och huvudkranar blir med tiden omöjliga att stänga.

HydroFlow, med patent sedan 1992, förhindrar att kalk slås ut av vattnet och att kalk som redan finns i rör osv, gradvis löses upp. Eirik har exempel på en gasvattenvärmare, som år 2002 visade tecken på kalkblockering. HydroFlow monterades och idag 12 år senare, fungerar samma gasvattenvärmare utan några som helst problem.

Kontakta Pure Water Tech och prata med Eirik på mob. 675 622 312 om HydroFlow. Han har produkten som skyddar din bostad mot kalk.