Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Koll på bortbytingar och piff på pizzan

Nässelsnärja
Nässelsnärja
Eivor Bernlid skickade mig den här märkliga växten (Nässelsnärja). Det är en parasit utan klorofyll som kastar sig över andra växter och snärjer in dem. Det intressanta är att man kan följa nässelsnärjor på YouTube! Sök bl a på Attac of the Parasite Plant! Dramatik i växtvärlden. Vi har nässelsnärjor i Sverige också.


Text/Foto: Lennart Ekman
e-post: lennartekman@hotmail.com


Falskt sodomäpple (Solanum linnaeanum)
Eivor fotograferade också den här potatissläktingen. Den kommer från Sydafrika och kallas på engelska Devil´s Apple vilket passar utmärkt eftersom frukterna är giftiga. Man har länge gjort försök med att utvinna alkaloider ur växten för medicinskt bruk men utan framgång.

Digitalis/Fingerborgsblomma (Digitialis purpurea)
Ännu en giftig växt. Det räcker med två till tre blad för en dödlig dos men rätt använd är ju också digitalis en känd hjärtmedicin. En annan nyttig effekt av fingerborgsblomman är att kontrollera om ens barn är bortbytingar. Bada barnen i avkok av växten och om de är bortbytta avslöjas det direkt.
 
Digitalis/Fingerborgsblomma (Digitialis purpurea)
Digitalis/Fingerborgsblomma (Digitialis purpurea)
Falskt sodomäpple (Solanum linnaeanum)
Falskt sodomäpple (Solanum linnaeanum)

Orégano/Kungsmynta (Origanum vulgare)
Oregano betyder ungefär bergets prydnad. Den variant som används till pizzakryddan växer vid Medelhavet, bl a grekisk oregano och varianten Compactum. Men det är inte bara i pizza som oregano kan användas. 1648 föreslog En mycket nyttig Örta-Book: ”Lagen av denna ört och blandad med kvinnomjölk, låten uti öronen, borttager öronvärk.”
Det går också bra att färga ylle rött med kungsmynta.
 Orégano/Kungsmynta (Origanum vulgare)
Orégano/Kungsmynta (Origanum vulgare)