Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Baskiska viner

I Baskien vid spanska nordkusten med ett förhållandevis kyligt klimat med spanska mått, mätt ligger tre Denominación de Origen, förkortat, DO och betyder att det är ett geografiskt avgränsat område för vinodling.


Av Terje Lönnroos
 
  
Dessa tre DO’s heter på spanska/baskiska Chacolí de Guetaria/Getariako Txakolina, Chacolí de Vizcaya/Bizkaiko de Txakolina och Chacolí de Alava/Arabazo Txakolina.
Här odlar man vindruvor som är så unika att de inte odlas någon annanstans i hela vinvärlden. Dess viner blir lika individuella som de stolta baskerna själva.
 
Vita majoritet
Den vita druvan som heter Ondarribi Zuri står för ca 80 procent av planteringen och produktionen. Den röda heter Ondarribi Beltza. Vingårdarna är små och ser ut att vara utslängda lite här och där.
Vid kusten växer vinrankorna oftast på branta sluttningar för att på det sättet få undan mycket av det överflödiga vatten som kommer på grund av den kraftiga nederbörden.
Samtidigt är vinrankorna uppbundna flera meter högt, som en pergola, för att minska solens effekt. Där kan man helt enkelt gå under vinrankorna och känna vindarna som svalkar druvorna. Mer inåt landet är det varmare och torrare vilket gör att man binder upp rankorna närmare marken.
 
Getaria
De bästa vinerna kommer från Getaria, de är torra med en härligt, frisk syra och är kända för sin fruktiga smak med inslag av gröna äpplen och härliga törstsläckare en varm dag på altanen, eller varför inte till skaldjur från Biscaya.
Det produceras även lite Txacoli Rosé, och även lite, lite rött. Men eftersom detta framförallt är campo de mariscos y pescados så är det vitt vin som produceras.
Det är spännande att se en baskier servera Txacoli. Det är nästan två armslängder mellan flaska och glas, vinet luftas och blir nästan pärlande på väg genom luften innan det till slut hamnar i glaset, utan en spilld droppe. Vill du prova så gör det med vatten i flaskan, annars blir det dyrt för en anständig Txacoli kostar sådär € 7 – 10.