Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Inget är som en god brandy

Brandy Carlos I är en av de mest konsumerade och uppskattade
Brandy Carlos I är en av de mest konsumerade och uppskattade
Jag är svag för konjak eller brandy som är den spanska motsvarigheten. En brandy på lördagskvällen eller efter en god måltid tillhör livets goda. En god brandy i en konjakskupa varar länge. Den ligger skönt i handen, doften, smaken främjar en avslappnad konversation.


Av Ola Josefsson

Eller varför inte en spansk kaffekask? Jag har tidigare berättat om det spanska kaffekulturfenomenet carajillo. Två tredjedelar starkt kaffe, typ café solo, och en tredjedel brandy. Carlos III går alldeles utmärkt eller Magno.

Faktum är att Spanien har flera riktigt bra motsvarigheter till fransk konjak som är ett skyddat namn från området i Frankrike med samma namn. I Spanien framställs brandy i huvudsak runt Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María och Sanlúcar de Barrameda i provinsen Cádiz. Samt i Penedés i landets nordöstra hörn.

I Spanien heter det brandy som kommer från nederländskans brandewijn (bränt vin) som är ett destillat av jäst fruktsaft i regel från vindruvor. Kanske kommer den bästa brandyn från Málaga. Precis som vin är brandy-smaken personlig.

1866 Gran Reserva är den bästa och mest kända som tillverkas i Málaga. Tidigare gick den under namnet Larios 1866 men ändrade namn efter att vingården hade sålts till Fortune Brands och Pernod Ricard. Denna brandy lagras elva år innan den kommer ut på marknaden. Den kännetecknas av stor balans och jämnhet. Pris 44,50 euro.

Constitución Plata anses vara en av de finaste i Spanien. Den framställs vid destilleriet Bernal som ligger i El Palmar (Murcia) och är resultatet av en lång process. Intensiv mahognyfärg, rik på dofter, bred och komplex, mjuk med balanserad smak. Varje flaska skiljer sig till utseendet och kan återanvändas som karaff. Pris: 100 euro.
 
1866 Gran Reserva är den bästa och mest kända som tillverkas i Málaga
1866 Gran Reserva är den bästa och mest kända som tillverkas i Málaga
Gran Duque de Alba oro är en riktig höjdare
Gran Duque de Alba oro är en riktig höjdare

Gran Duque de Alba oro är en riktig höjdare. Det är en brandy solera gran reserva med stor personlighet och som har legat 20 år med den traditionella metoden i gamla amerikanska ekfat. Framställs av Bodegas Williams & Humbert. Produktionen ligger på endast 5.000 numrerade flaskor som regleras och kontrolleras av myndigheten DO Jerez. Pris 130 euro.

Brandy Carlos I är en av de mest konsumerade och uppskattade. Jag brukar stå vid tax free-shopen på Málaga flygplats och iaktta resenärer som fyller sina korgar med Carlos I. Och jag brukar själv stoppa ned en eller två flaskor i min egen korg. Carlos I är mycket prisvärd. På flygplatsen är det literflaskor som gäller jämfört med 70 cl-flaskor i butiker som i regel kostar runt 25 euro. Carlos I framställs av Bodegas Osborne med 200 års erfarenhet. Denna brandy ligger i gamla amerikanska ekfat (500 liter) under 15 år. Dessa ekfat har tidigare lagrat sherryviner som Amontillados och Olorosos. Färgen är bärnsten, stor doft, mycket balanserad, med inslag av vanilj och söta bakverk. Smaken är ihållande, balanserad och elegant.

Brandy Carlos III solera reserva är en enklare variant men helt okej. Kostar runt tio euro. En del väljer att slå den i kaffet direkt men den går lika bra att dricka enbart. Har legat tre år på gamla amerikanska ekfat. Gyllene bärnstensfärg. Balanserad smak med aromatisk intensitet. Smaken är rund, balanserad, sötma (bakverk, nötter). Kommer från Bodegas de Osborne vingårdar vid Puerto de Santa María som grundades av Thomas Osborne Mann i slutet på 1700-talet. Miljontals flaskor exporteras till fem kontinenter.

Brandy Magno kostar runt tio euro är en av de enklare varianterna dock bättre än Veterano. Framställs vid Bodegas Osborne i El Puerto de Santa María och ligger kort tid på amerikanska ekfat. En utmärkt brandy att slå i kaffet för att få en carajillo efter middagen.
 Brandy Carlos III solera reserva är en enklare variant
Brandy Carlos III solera reserva är en enklare variant