Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Kära Läsare: Spansk solenergi

Nu har det hänt igen! Livet i Spanien har lärt mig något nytt. Och det är att elen här är dyr, mycket mer så än vad jag först trodde! I februari damp första elräkning för 2014 från Endesa ned i brevlådan och var på hela 1100 €. Rosell svimmade – nästan!


Av Anders Rosell, chefredaktör och formgivare

Hur var nu detta ens möjligt när poolen varit tom för att målas senare under våren. Vårt hus är visserligen på två våningar, men vi lever endast på övervåningen där elförbrukningen är tämligen begränsad. Något var galet! Vår bästa spanska elektriker kallades in och det visade sig vara den eldrivna 150 liters stora varmvattenberedaren som sugit all denna el och därmed kostat ”mucho dinero”.

Alternativet vid ett byte till annan energikälla är förstås gas då det är så mycket billigare än el. Men varför pratas det då sällan om solenergi och var är alla företagare och leverantörer som förespråkar solpaneler. Borde det inte vara en självklarhet i ett land som detta, i synnerhet här på Solkusten med våra cirka 320 soldagar. Och varför är det så dyrt i jämförelse att installera och använda? Det undrar jag över just nu.

SLÅR LÄNGST I VÄRLDEN! Sandra Carlborg från Alingsås är flerfaldig världsmästare i longdrive. Med explosiva muskler och genetiska förutsättningar har hon kommit längst av alla. Världsrekordet lyder på 357,7 meter och när hon blev utmanad av Los Naranjos pro slog hon bollen över hela övningsfältet. Läs mer om Sandra på sidan 20.

MOBIL FOTOSTATION FÖR PASSANSÖKNINGAR. Inom kort kan ett beslut komma om de svenska honorärkonsulaten i Málaga och Torrevieja i framtiden kan ta emot passansökningar. Svenska Magasinet kan avslöja att frågan ligger vid planeringsstaben på Utrikesdepartementet. Läs Olas artikel på sidan 30.

EL GRECO. För dig som är konst- och kulturintresserad, läs om aktuella stormästaren och konstnären
Greco Doménikus: ”Han var en förnyare av bildspråk, en mästare i färg, transparens och ljus och föregångaren av modern konst som hittade sitt hem i staden som ligger vid floden Tejo.”

Och så mycket mer, förstås. Trevlig läsning!