Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Är poolvattnet en hälsorisk?

Alla som har en pool önskar sig kristallklart vatten utan klorlukt och som inte ger hudirritationer eller röda ögon. Är det möjligt att skydda poolen mot kalk, minska på kloret och samtidigt spara på förbrukning av el och vatten?


Den engelska tidningen “Which” har testat poolvatten i 80 pooler på populära semesterorter i syd-Europa. Resultatet var att 65 % inte var tillfredsställande och 25 % hade så dåligt vatten att det kunde utgöra en hälsorisk.

Klor används i pooler för att hindra att det bildas bakterier och alger i vattnet. Fördelen med klor är att det är billigt, lätt att använda och kontrollera. Nackdelen är att när klor tillsätts i vattnet, bildas även kloroform och kloraminer. Kloroform är rent hälsomässigt en beklaglig produkt som misstänks vara cancerframkallande.

Kloraminer ger vattnet smak av klor, irriterar hud och slemhinnor. De framkallar snor, röda ögon, förstärker allergier och är definitivt inte bra för eksem eller psoriasis. Därför är det viktigt att tillsatsen av klor kan reduceras.

Alla som  har en pool vet att sandfiltret måste rensas regelbundet genom backspolning. Det betyder att förorenat vatten körs genom sandfiltret och dumpas i avloppet samtidigt som pumpen förbrukar mycket el. Kalken i vattnet kan ofta ses som en rand i poolen och den lägger sig i rör och ventiler. Har man uppvärmd pool, vanligtvis via solpaneler eller värmepump, då finns en värmeväxlare som transporterar värmen till poolvattnet. Här fastnar också mycket kalk och efter en tid påverkar det funktionen med kostnadsökningar på 20-25 %.

Hydropath har ett pantenterat system som tillfredsställer alla krav, är lätt att installera och monteras utan rörmokeriarbete. AquaKlear finns i modeller som passar både mindre och större pooler, hotell och simhallar med dokumenterat bra resultat. AquaKlear ombildar kloroform och kloraminer tillbaka till klor vilket motverkar bakterier och alger. Det betyder att tillsatsen av klor kan minskas med 40-50 %. Den förhindrar att kalken inte fastnar överallt och löser upp avlagringar i rör, ventiler och värmeväxlare. AquaKlear förbättrar effektiviteten i sandfiltret och man sparar på så vis upp till 60 % av vattenförbrukningen och elförbrukning för pumpen.

Den ger överlag förminskade driftkostnader och kan även användas i saltvattenspooler.

AquaKlear för pooler marknadsförs av Pure Water Tech S.L. För mer information ring till Eirik
på telefon +34 675 622 312 eller maila eirikjp@gmail.com.