Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

”Jag vet inte mycket om vin, men jag vet vad jag tycker om!”

Det hör jag nästan dagligen när det pratas vin. Men jag är säker på att du vet mer än du tror. Förmodligen vet du, att om det står Cabernet Sauvignon på etiketten så är det ett rött vin i flaskan. Och att Chardonnay är en vitvinsdruva.


Av Terje Lönnros
Kontakta


Du känner förmodligen igen ditt favoritvin på flera meters håll när du är och handlar på Supermercadon – framförallt om det säljs till specialpris.
 
Det är just mångfalden som är min kick
Men när du säger att du vet vad du tycker om, då tror jag inte riktigt på dig. Det produceras miljontals flaskor med vin runtom i världen varje år. Inte ens den mest entusiastiska och professionella vinprovaren hinner smaka ens en bråkdel av alla dessa viner. Så det är inte konstigt att normalkonsumenten föredrar att hålla sig till sitt säkra kort – sitt favoritvin. ”–Jag vet vad jag tycker om!”
För som ni förstår så är det en hård och ojämn kamp att försöka hålla koll på all världens viner (suck!). Om man så doftar, sörplar och spottar ut i en hink hela dagarna, så är det omöjligt att veta hur all världen viner smakar. Så, slutsatsen av mitt resonemang idag blir, att vi förmodligen inte har hittat vårt verkliga favoritvin ännu. Om vi ens någonsin hinner göra det.
 
Jag äter inte Spagetti Carbonara jämt och ständigt
Vi äter inte samma mat varje dag, Vi går inte i samma kläder dag ut och dag in (om vi inte är P-nissar). Och vi lyssnar inte på samma CD-skiva om och om igen. Så varför skall vi plocka samma flaska från hyllan varje gång vi är på Supermercadon.
Ta Vinspanien som exempel; landet har mycket mer att erbjuda än bara Rioja och Emperrado. Några viner är fantastiska, andra är det inte.
Min ambition, med denna lilla spalt, är att få dig att vilja våga ta steget från det trygga invanda valet till att våga dig ut på lite oupptäckta vinmarker. Du kommer kanske att säga; ”-Jag vet fortfarande vad jag tycker om”. Men, jag kan garantera dig, att du absolut kommer att kunna en hel del mer om vin.
Det kanske är så att du istället säger; ”Jag vet en del om vin, men jag vill lära mig mera”! Så har det varit för mig i min vinvärld de senaste 35 - 40 åren. Och, det gäller fortfarande, för ju mer jag tycker jag lär mig om vin desto mer finns det att lära…
Vinhälsningar!


”Jag har utnyttjat alkohol, mer än alkohol har utnyttjat mig”
Winston Churchill