Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Djurspalten: Se upp för loppangrepp hos din hund eller katt

Loppor finns alltid i vår miljö, antingen direkt på din hund, i ditt hus eller i miljön vi vistas i. Kalla temperaturer, under nollgradigt, tar ofta död på ägg och tillväxten i miljön, men på ställen som Costa del Sol når temperaturerna aldrig så lågt.


En loppa kan producera hundratals ägg som sedan sprids vidare, och kan leva upp till ett år i en och samma miljö. Vid rätt temperatur och vibarationer aktiveras de och angriper närmaste offer i sin närmiljö.

Loppor suger blod och det är där det verkliga problemet startar:
• Där loppor biter sig fast för att suga blod blir ofta ett område som orsakar klåda.
• Vid upprepade loppangrepp kan ge allerig emot just loppor – och klådan instensifieras.
• Avföringen från loppan kan också orsaka hudreaktioner och allergier.
• Loppor kan sprida sjukdomen Bartonella, i huvudsak hos katter. Det leder till feber, blodbrist, håglöshet, gulsot och kan till och med leda till att djuret avlider.

Ett loppangrepp måste såklart behandlas, både vad gäller hos djuret i sig själv men också miljön där det har vistats. Dessa produkter är tämigen kostsamma. Därför är det idé att behandla i förebyggande syfte. Det finns flera olika produkter för detta på marknaden. Det finns de som enbart behandlar loppangrepp och ges i tabletfom eller som spot-on i djurets hud. Eller produkter som inte bara behandlar loppor utan också en rad andra parasiter. De här produkterna ges var 3:e vecka, varje månad eller var 6-8 månad beroende på vilken produkt det handlar om. Din veterinär vet vilken produkt du ska välja, så konsultera därför vederbörande.

Av Nazli Pointer Veterinary Clinic 
Tel 952 804 165 info@pointerclinic.com
Du hittar kliniken vid Rio El Padron, 
strax öster om Estepona och nära ridskolan. 
Vi pratar svenska!