Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Marbella lockar lyxturister

I tider av ekonomisk återhämtning är Marbella en av kronjuvelerna inom spansk lyxturism. Med sitt internationella varumärke har Marbella klarat krisen bra. Antalet övernattningar av förmögna turister ökade under fjolåret 2013 och branschen ser mycket ljust på 2014.


Av Ola Josefsson

När det gäller försäljning av lyxartiklar ligger Marbella på andra plats i Spanien. Sektorn fakturerade för 5.120 miljoner euro under fjolåret vilket var en ökning med sju procent.
Marbella stod för 25 procent av försäljningen enligt uppgifter från sällskapet ”Asociación Española del Lujo - Luxury Spain” vilket var detsamma som 1.280 miljoner euro. Mest lyxartiklar säljs i Barcelona som står för 36 procent av marknaden. På tredje plats kommer Madrid med 17 procent. Gourmémat och skönhet säljs bäst och står för 60 procent av det som anges som lyxartiklar.

Giussepe Russo som är president i föreningen AEPB (Asociación de Empresarios y Profesionales de Puerto Banús) säger i ett uttalande att fjolåret var mycket bra, speciellt sommaren då försäljningen ökade med mellan 7 och 10 procent.
 
Valentino och Dior har utökat sina butiksytor i Puerto Banús.
Valentino och Dior har utökat sina butiksytor i Puerto Banús.

Flera av lyxbutikerna ökade sin försäljning stort. Det gäller Miguel Gómez y Molina, är en av de mest exklusiva juvelerarna ökade försäljningen med 30 procent. Hos den schweiziska urmakaren Patek Philippe ökade försäljningen med 50 procent. Samtidigt kommer det rapporter om att både Valentino och Dior har utökat sina butiksytor i Puerto Banús.

Under 2014 öppnar en Steve Madden-butik i centro comercial Marina Banús. Det blir den första etableringen i Spanien. De är kända för sina skor och accessoarer på den amerikanska marknaden.

Dessutom rapporteras det att McLaren har sålt sin sportbil 12c Limited Edition i Marbella-butiken. Bilen producerades i 50 exemplar med anledning av när Bruce McLaren grundade företaget. Den bilen kostar 250.000 euro och då är varken moms eller registrering inräknat i priset. En sådan bil har sålts i butiken i Marbella.

Ett nytt femstjärnigt hotell öppnar 2015. Det är gamla Don Miguel som öppnar i ny skepnad efter att arabiskt kapital strömmat in.