Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Almond blossoms sent to teach us that the spring days soon will reach us

Mandelblommor
Mandelblommor
Det vackra texten är skriven av Edwin Arnold.


Text/Foto: Lennart Ekman

Mandel (Prunus dulcis)
Det är lika underbart varje gång som mandelträden börjar blomma.
Jag har tidigare citerat Omar Khayyam, den persiske poeten på 1000-talet: …”mandelträdens ljuva andedräkt med aftonvinden förs till våra byar”, så man vet att mandelblom genom världshistorien varit en upplevelse.
I Första Mosebok 43:11 nämns mandel som den bästa av frukter. I Fjärde Mosebok 17:8 grönskar Arons stav som visar sig vara av mandelträ och märkligt nog bär både knoppar, blommor och mogna mandlar samtidigt. Vid den heliga Birgittas fars gravöl 1328, ett av Sveriges största kalas, gick det åt 90 pund mandlar, till ett pris som skulle räcka till att köpa ett par tre arbetshästar.
Sedan hundratals år har man i Spanien, dit mandel förts via Sidenvägen från Asien, använt frukterna som ingrediens till turron, den speciellt på julen så populära sötsaken. Man vet att Karl V på 1500-talet åt turron till dessert och Filip III på 1600-talet ansåg att de fattiga borde fira Jesu födelse med turron.
Franciskanermunkar förde med sig mandel till Kalifornien där trädet nu växer i sådan omfattning att USA producerar 75% av världens mandelbehov.
Bittermandel, som innehåller blåsyra, växer på vilda mandelträd, men kan förekomma även på odlade träd. Blommornas färg visar inte vilken sort frukten är. Numera använder man aprikoskärnor, som är billiga, där man tidigare använt bittermandel, i marsipan t ex.
Almendro heter mandel på spanska. I Andalusien har lantbrukarna ofta stora problem med tjuvar som lätt kan stjäla mandel eftersom det är svårt att bevaka de stora odlingsarealerna.

Affodil (Asphodelus albus)
Tidigt på året och under kort tid blommar affodilen eller dödsliljan, gärna på mark som är avbetad. Den kraftiga roten är ätbar och räddade livet på folk under hungersnöd. Dödslilja kallas blomman då den enligt den grekiska myten växte på de Elyseiska fälten dvs i dödsriket.
 
Getfotsklöver
Getfotsklöver
Sloklök
Sloklök

Sloklök (Allium triquetrum)
En annan tidig vårblomma är sloklöken som har ett vackrare namn på spanska: Lagrimas del Virgen, Jungfruns tårar. Efternamnet triquetrum betyder trekantig. Känn på stjälken! Sloklökens lök går bra att använda i matlagningen.

Getfotsklöver (Oxalis pes-cabrea)
Tidig och till synes evig är getfotsklöver, en afrikansk invandrare, som är hart när omöjlig att utrota på grund av att rötterna avsätter små knölar som i sin tur ger upphov till nya bestånd. Varje knöl ger 20 nya per år. Växten, som inte är någon klöver, heter bl a vinagrillo på spanska. Jordbrukarna har stort besvär med detta ogräs och har säkert fulare namn på det. Vår harsyra är en snällare släkting.
 Affodil
Affodil