Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Här är Málagaprovinsens bästa viner

Förutom provinsstyrelsens vinprovning var det även mat- och vinfestival i Torremolinos i november. Inte mindre än 51 utställare var på plats i Palacio de Congresos i Torremolinos där den 14:e vinfestivalen hölls
Förutom provinsstyrelsens vinprovning var det även mat- och vinfestival i Torremolinos i november. Inte mindre än 51 utställare var på plats i Palacio de Congresos i Torremolinos där den 14:e vinfestivalen hölls
Nyligen hölls en vinprovning organiserad av provinsstyrelsen Diputación de Málaga. Professionella vinexperter var på plats för att titta, dofta och smaka inte mindre än 46 olika viner från 18 vingårdar i provinsen Málaga, 21 röda viner, sex vita, nio Pedro Ximén och tio söta dessertviner.


Här är vinerna som vann:
Vitt vin:
Afrutado 12 från Cortijo la Fuente, Mollina. Gjort på moscatel de grano menudo.

Rött vin:
Lunera 2012 från Morosanto, Ronda. Gjort på Petit Verdot, Cabernet Suavignon och Syrah.

Dessertvin, Málagavin (dulce moscatel):
Ariyanas Terruño Pizarroso 2008 från Bentomiz, Sayalonga. Gjort på 100 procent moscatel-druvan Alejandría.

Vin, Pedro Ximén 100 procent:
Carpe Diem Málaga Trasañejo från Tierras, Mollina (Dcoop). Detta vin vann även VM som hölls i Bryssel 2013.

De bästa bodegas eller vingårdar i provinsen Málaga är Cortijo La Fuente i Mollina, Morosanto i Ronda, Bentomiz i Sayalonga och Tierras i Mollina som ingår i Dcoop. Dessa vingårdar vann förstapriset vid tävlingen Concurso Provincial de Vinos 'Sabor a Málaga. Tävlingen hölls vid restaurangskolan Convento Santo Domingo i Archidona och priserna kommer att delas ut vid en högtidlig ceremoni den 2 december.
 

Varje prisbelönt bodega eller vingård får 4.500 euro och de kan även använda sig av varumärket ”Sabor a Málaga”.

I juryn satt bland annat den professionella vinjournalisten José Peñín som ligger bakom vinguiden ”Guía Peñín” samt vin- och matkritikern Enrique Bellver och grundaren av vinsajten Verema, José Luis Contreras.

Vi kan också berätta att nästa upplaga av Spaniens mest ansedda vinguide, Guía Peñín, kommer att katalogisera 10.200 viner. José Peñín betonade under sitt besök i Málaga hur viktigt det är att provinsens inte förlorar sina traditionella söta dessertviner.
”Vi lever i en tid som präglas av torra viner. Idag prioriteras både vita och röda men söta viner är grädden på moset”.
Dock varnade han för att Málagas vinindustri inte bör leva uteslutande på söta viner.

Svenska Magasinet tipsar: Tillsammans med vinguiden Peñín är vinsajten verema.com med 700.000 användare i månaden fantastiska hjälpmedel i att hitta spanska viner.