Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Djurspalten: Skydda hundars tassar

Hundar går på sina fötter varje dag utan skydd eller skor. Deras tassar utsatts för diverse saker varje dag. Vi som hundägare är förstås ansvariga för det underlag och terräng vi utsätter våra hundars tassar för.


Av Nazli Pointer Veterinary Clinic, Estepona

En hundtass består av en stor trampdyna och fyra små. Varje tå har en klo och kloinkapsling. Framtassarna besår av 5 tår varav den femte används när hunden ”tvättar” ansiktet. Vissa raser har en extra tå - en sporre, som de förvisso inte går med, men som användes när hunden behövde klättra. Om sporren inte har tagits bort när valpen var några dagar gammal, så kan man ta bort dessa senare. Vissa hundar har dem på såväl frambenen som bakbenen.

Hundar har hår på fötterna, så också under tassarna. Hundar med lång päls har lång päls också mellan tårna. Denna päls behöver ansas när hunden badas, klipps eller trimmas.

Alla hundar lever förstås olika liv. Dvärghundar som ofta rör sig inom husets gränser, på tomten eller på asfalterade gångvägar, sliter inte sina klor naturligt eller sitt hår mellan tårna på samma sätt. Klorna behöver därför klippas regelbundet. Det är därör viktigt att din hund är van att hanteras redan från tidig ålder så att den vänjer sig vi kloklippning och pälsvård.

Arbetande hundar som rör sig i tuffare miljöer kan ibland få sina tassar utsatt för skärsår, främmande objekt som orsaker dem skada, brutna klor och tår. Därför bör man kolla igenom hunden efter varje tur i naturen.
Den gamla hunden kan på grund av ålder få artroser och därmed inte rör sig på samma sätt som tidigare. Den sliter därmed inte sina klor naturligt, vilket innebär att dess klor ska hållas korta så att den inte blir hindrad i rörelse.

När klon blir för lång är det svårt för hunden att få fäste och att gå, vilket gör att klon lätt kan brytas. En bruten klo blöder tämligen rikligt - är smärtsamt för hunden och tar tid att läka. Om sporren tillåts att växa ohämmat kan den växa in mot hundens hud och ben och orsaka skada. Det är smärtsamt och det blir ofta infekterat.

Professionella hundfrisörer klipper alltid din hunds klor om så är nödvändigt – och beroende på hur van din hund är vid just kloklippning, förstås. Om din hund inte är van kan det hända att veterinär tillkallas för att söva hunden och klippa klorna. Ingen fara, en enkel procedur, där veterinären även kan rengöra öron och kolla din hunds analsäckar.
Kom ihåg hur beroende din bästa vän är av sina tassar!