Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Monica Dale Claussen - Solkustens nordiska fitnesstjärna

En poäng från förstaplatsen var Monica vid fitnesstävlingen i Madrid nyligen
En poäng från förstaplatsen var Monica vid fitnesstävlingen i Madrid nyligen
Det handlar om symmetri och snygga linjer. Solkustens nordiska fitnesstjärna Monica Dale Claussen, 39, kom på andra plats i konkurrens med världens 22 främsta damer inom fitness figure över 35 år när Arnold Fitness Weekend nyligen avgjordes i Madrid. ”Jag var bara en poäng från förstaplatsen”.


Av Ola Josefsson
Foto: Haakon Beining


Ifjol kom Monica på tredje plats vid Europatävlingen. Hon har tidigare fyra andraplatser vid nordiska och norska mästerskapet 2009. En poäng från förstaplatsen vid Madridtävlingen betyder att Monica bara var millimeter från att stå högst på prispallen.

Tvåbarnsmamman Monica Dale Claussen kommer ursprungligen från norska Drammen. En sportig, omsorgsfull, aktiv och ansvarstagande kvinna i sina bästa år och i sin bästa form någonsin. Även om träning och fitness är viktigt är det familjen och vänner som prioriteras. Hon är familjekär och omtänksam.
Från att tidigare varit verksam i fotboll och dans blev det styrketräning och fitness från 21 år ålder. För åtta år sedan utbildade hon sig till personlig tränare vid Idrottshögskolan. Hon debuterade i tävlingssammanhang i fitness som 32-åring i Sandefjord Open 2007.

Monica är gift med Max Claussen och sedan tre år driver de Alhamar Fitness Center i Calahonda i Mijas Costa.
- Träning och kost har alltid varit en livsstil för mig, berättar Monica när Svenska Magasinet besöker anläggningen vid sidan om kustvägen A-7.

Det är bara några dagar före Madridtävlingen när Svenska Magasinet träffar henne. Monica är deffad och i superform. På tolv veckor har hon tappat 5 till 6 kilo. Cirka ett halvt kilo i veckan.
- Det är tufft, det gäller att vara mentalt stark, och så får jag stöd hemifrån. Efter att ha tävlat några år har jag skaffat mig en viss erfarenhet. Första gången är alltid jobbigast och det gäller att ha en stor portion ödmjukhet.

Monica berättar att det har tagit sju år att hitta tävlingsformen eller rättare sagt; hon har lärt sig hur hon ska komma dit.
- Jag ändrade dieten i år jämfört med i fjol och känner att jag har mer energi i år. Jag är bättre mentalt förberedd i år.
 
Monica och Max Claussen driver Alhamar Fitness Center i Mijas Costa
Monica och Max Claussen driver Alhamar Fitness Center i Mijas Costa
Latsdrag och ryggpasset är på måndagar
Latsdrag och ryggpasset är på måndagar

Symmetri och snygga linjer. Monica är en fitnesstjärna
Symmetri och snygga linjer. Monica är en fitnesstjärna
Effektiv hantelrodd
Effektiv hantelrodd

Solkusten bjuder på fantastiska träningsmöjligheter.
- Klimatet är viktigt. Träning i kombination med näringsrik mat, rik på mineraler och vitaminer, är a och o för att leva ett sunt och friskt liv.
- Att jag sedan valt att tävla är min egen lilla privata bit. Jag jobbar som instruktör och fokuserar mest på personlig träning. Sedan är det kul att ha något mål med sin egen träning. Kanske jag kan inspirera andra till att tävla.

På Alhamar Fitness Center tillbringar Monica dagarna med att instruera och träna. Nyligen utvidgades träningsanläggningen med en 200 kvadratmeter stor sal med gruppträningar. Totalt är anläggningen på tusen kvadratmeter och med ett spinningsal med 30 cyklar.
- Nästa grej att arrangera blir Nordicfitcamp här i Spanien med kända personer från fitnessvärlden. Det blir fokus på Norge, Danmark och Sverige med världsmästaren i Athletic Fitness, Christian Egner, och tidigare kroppsbyggaren och filmstjärnan Kim Kold.

För att bli duktig som kroppsbyggare och fitnessaktör krävs en stark vilja, positiv energi, ödmjukhet, träningsglädje och tävlingsinstinkt.
- Och så måste man vara mentalt målinriktad, avslutar Monica Dale Claussen som har Erin Stern och Monica Brandt som föredömen.

Monicas träningsupplägg
Måndag: Rygg, biceps och två gruppträningar på kvällen.
Tisdag: Bröst, triceps och spinning på morgonen.
Onsdag: Baksida lår och mage.
Torsdag : Axlar och armar.
Fredag: Spinning och styrketimme (grupptimme med egen viktträning).
Lördag: Framsida lår, ben och kanske lite magträning med core.
 Vackra damer
Vackra damer