Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Naturliga viner finns i Ronda - MA Natural wines and events

Vi vill alla äta naturlig mat men hur är det med vinet? När jag kom till Spanien för 10 år sedan, började jag dricka betydligt mer vin än vad jag var van med. Det började med att jag fick huvudvärk och värk i nacken. Min slutsats var att jag arbetade för hårt och var stressad. Efter en tid när det inte blev bättre, gjorde jag tester och fick veta att jag måste sluta dricka vin omedelbart.


Endast naturvin eller ekologiskt vin var ok om jag ville fortsätta dricka vin. Läkaren talade om att jag var allergisk mot sulfiter och bekämpningsmedel. Några riktlinjer för tillverkning av naturvin är minimal påverkan i tillverkningsprocessen, druvor som skördas för hand och minimalt med bekämpningsmedel i vingården.

I Ronda hittade jag flera vingårdar som odlade naturvin och när jag provade detta, försvann huvudvärken och värk i nacken.

Från denna stund började jag även äta mer hälsosam mat och blev mer och mer intresserad av processen runt naturligt vin. Jag arbetade också en del i vinodlingarna, plockade druvor och var med vid själva tillverkning av naturligt vin. Ronda har verkligen en underbar historia med vin där tillverkning startades av romarna i Ronda La Vieja.

Det är en intressant upplevelse och man får verklig respekt för människorna som valt att tillverka vin utan kemikalier och bekämpningsmedel. Jag har även plockat oliver och följt processen med att tillverka olivolja. Det går att besöka kooperativet i Ronda och se hur det hela går till.

Saken är den att de som lever i norra Europa måste importera många produkter från södra Europa och de betalar mycket pengar för bra kvalité. Det är ett privilegium för oss som bor i Andalusien där vi har tillgång till och kan köpa naturlig mat och dryck och därmed leva mer hälsosamt än i norra Europa.

Det är verkligen värt att besöka någon av bodegorna i Ronda. Här finns det 21 vin bodegor och deras vin blir bara bättre och bättre. Och varför inte besöka en av de som producerar naturligt eller ekologiskt vin. Enligt svenska Systembolaget är naturvin det allra senaste inom vinvärlden.
Glöm inte att köpa med olivolja från Ronda, och den ljuvligt goda getosten från landsbygden.

Trevlig resa hälsar Mandy, som är expert på naturviner och anordnar fester och utflykter. Tel 693 262 786