Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Att resa till Spanien med hund

Om du planerar att resa till Spanien och stanna mer än 3 månader, så krävs det en del planering för din hund.


 

Så här förbereder du dig:

För att ta med din hund till Spanien måste hunden ha ett microchip och vara registrerad i ditt namn. Den behöver också ett europeiskt pass och vara vaccinerad mot rabies tidigast 3 veckor och senast 12 månader innan ankomsten.

Efter ankomsten till Spanien skall hunden registreras hos en veterinärklinik i närheten där du bor. Hunden registreras som patient på kliniken och microchipet registreras hos RAIA, det andalusiska hundregistret. För att kunna registrera hunden hos veterinären krävs ägarhandlingar från hemlandet.

På så vis kan du snabbt bli kontaktad om hunden kommer bort och hittas. Du måste också registrera hunden i stadshuset i den kommun du bor. Om du har en hund som hör till kategorin farliga hundraser (Rottweiler, PittBull/Staffordshire Terrier, Doberman, Akita/Tosa Inu, Dogo Argentino/Napolitano ) måste du även skaffa en hundägarlicens.

Eftersom Spanien ligger inom ett subtropiskt område, behöver hunden skyddas mot sjukdomar som inte existerar i Sverige. Dessa sjukdomar är:

Leishmanios: Detta är en parasit sjukdom som sprids via sandmyggan. Hunden drabbas av nedsatt immunförsvar genom en infektion av de vita blodkropparna.

Skydda din hund mot myggangrepp med hjälp av myggnät eller genom inomhusvistelse kvällstid. Man kan också vaccinera mot sjukdomen eller köpa droppar eller ett speciellt halsband som skyddar hunden från angrepp.

Fästingburen sjukdom: Fästingar i Spanien bär på många infektioner t ex Babesia, Borrelia, Anaplasma, Rickettsia m fl. Det är ytterst viktigt att skydda din hund från fästingar eftersom det bara finns vaccin mot Babesia.

Hjärtmask: Myggor sprider denna masklarv som lever i hundens blod tills den är vuxen och då blockerar hjärtat och orsakar dödsfall. Förebyggande behandling är vaccination och regelbunden avmaskning varje månad.

Bland andra faror finns processionsmasken som lever i ulliga bon i pinjeträden. De kläcks under februari och mars. De kan orsaka en dödlig allergisk reaktion genom att hundens tunga sväller upp till 10 ggr sin normala storlek.

Det är i motsats till svenska regler, obligatoriskt att vaccinera sin hund mot rabies varje år.

Skydd mot loppor är nödvändigt året runt eftersom temperaturen sällan är under 0 C grader.

På sommaren är det viktigt att skydda hunden mot värmeslag, speciellt hundar med kort nos.

Lämna ALDRIG hunden i bilen även om den står i skuggan med ett fönster öppet. Temperaturen i bilen kan stiga oerhört snabbt i det spanska klimatet.

Nazli Pointer Veterinary Clinic, Estepona. Tel: 952804165. Email: info@pointerclinic.com

Ni hittar kliniken vid Rio El Padron, strax öster om Estepona och nära ridskolan.