Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Fötter och balans

Visste du att i dina fötter finns 26 olika ben, 33 leder, 107 ligament samt 19 olika muskler och senor? Alla dessa arbetar tillsammans för att balansera kroppen. Denna geniala del av vår kropp fungerar som en stötdämpare för varje steg vi tar.


Vi promenerar kilometervis i staden, klättrar i bergen, vandrar längs stranden eller på golfbanan, spelar tennis, dansar m m. Och våra fötter anpassar sig hela tiden till de olika underlagen utan att vi ens märker det, helt fantastisk, tycker du inte? Fötterna är kroppens verkliga fundament.

Föreställ dig nu att du har ont i ett knä. De olika delarna i kroppen måste då kompensera för bristen på stabilitet och rörlighet. Något liknande händer i mindre skala när dina fötter är i obalans. Din kropp kompenserar alltid när något inte står rätt till eftersom kroppen alltid strävar efter balans. Dålig fotställning påverkar därför hur du går. Du får ont inte bara i fötterna, det kan också orsaka smärta i knän, höfter och ländryggen. Ibland är det uppenbart när du ser någon som haltar, hur hela kroppen kompenserar. Och det farliga ligger i de dolda motprestationerna.

De orsakar passiva skador som längre fram kan växa till verkliga kroppsskador t ex bursitis (inflammation) i höfter, broskbildning i knän, hälsporre, bestående problem i ländryggen, dålig blodcirkulation i benen och svällande vader.

Det finns ofta en lösning för denna typ av värk och smärta som påverkar ditt dagliga liv.

Kontrollera dina fötter hos en fotspecialist och ta reda på om du har en stabil och balanserad kroppshållning och gång. Och har du inte det så kan livet bli mycket lättare genom att använda anpassade skoinlägg som justerar din kroppshållning. På det viset kan du njuta igen av dina dagliga promenader och utöva din favoritsport utan besvär.

Nu för tiden, med hjälp av en modern digital scanner, kan man se även den minsta obalans. Skoinläggen har också blivit bekväma och lätta att flytta från en sko till en annan. Du behöver inte använda ortopediska skor för att gå på rätt sätt. Balansera dina fötter och balansera din kropp, promenera utan värk igen!

Sandra Woltman är sjukgymnast med praktik i La Cala de Mijas. Tel 952 99 44 23 www.podomedisan.com