Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Fukt, mögel, värme, ventilation, golvvärme och varma friska hus

Golvvärme
Golvvärme
Det började i oktober 1997. Feriaveckan hade varit. Det första regnet hade kommit. Det hade blivit fuktigt och rått. Hade inte vi flyttat till solen och värmen? Bort från kyla, fukt och skrapa bilrutor


När jag tog ut flickornas skoltröjor ur garderoben var de fuktiga. Väggar, golv och gardiner likaså. Vi köpte värmeelement och eldade i öppna spisen. Mysigt men det rök in. Jag ringde till min kompis på golvvärmefabriken i Göteborg. ”Kan du skicka ner lite material hit!” ”Hade inte du flyttat till solen och värmen?”

Som sagt, det var så det började. Nu har vi installerat golvvärme på SOL-Kusten i 15 år! Det brukar börja med att folk vill ha det i badrummet. Så efter ett par veckor ringer de och frågar: ”Kan man ha det i sovrummet också?” ”Och vardagsrummet och köket..........?” Självklart, i hela huset. I förråden, i garderoberna.

Varför mögla ner i förråden? Kontor och läkarmottagningar. Bort med värmefläktar som virvlar damm. Hur många mögelsaneringar har vi inte gjort genom åren! Många har hus eller lägenhet här nere som ”sommarstuga”. De kommer ner över jul. Stänger igen huset hermetiskt och åker hem till Stockholm, Hamburg eller Oslo. Och så kommer de ner till påsk. Öppnar dörren och möts av en mögelstank. Gröna väggar och mjöliga soffor. För att inte tala om kläderna i den igenstängda garderoben.

Här har nämligen regnat och här finns en luftfuktighet högre än den finska bastun! Ingen isolering i väggar eller i marken under golvplattan. Tegel och råbetong.  Lika effektiva att suga vatten som läskpapper. På så sätt vandrar fukten in i huset! Det blir att skura, tvätta och måla.

Köpa nya kläder? Mögelsvampar älskar fukt och stillastående luft. Därför borrar vi upp ventilationshål i alla rum. Målar med riktig färg, vattenavvisande, på ytterväggarna. Och installerar golvvärme! Blir inte det dyrt och krångligt? Nix. Tekniken går ju framåt. När vi flyttade hit fanns inga mobil- telefoner. Nu har alla en mobil eller Ipad.  Man behöver inte bryta upp marmorgolven. Applicerar ovanpå. Nytt klinker eller trägolv. De nya digital- termostaterna reglerar både med klocka och värmesensor. När man är bortrest, slås värmen på i några rum ett par timmar på natten. När man är här regleras den under den tiden man är i huset. På natten kan den vara avstängd. Avsevärt billigare än de blåsmaskiner som står och blåser en i håret. Och så blir man varm om fötterna även under bordet. Stengolv är kalla golv. Barnen leker gärna på golvet. Tänka att sätta ner fötterna på morgonen på ett ljummet trägolv och gå in i badrummet och det känns som en varm badstrand!

 

Svante Fogelberg, återförsäljare för skandinaviens största golvvärmefabrik, EBECO. Tel 667 435 738.