Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Kaktusparken i Casarabonela

Elva tusen plantor från tvåtusenfemhundra olika arter hemmahörande på flera kontinenter. Imponerande!


Av Britt-Marie Ekman Foto: Lennart Ekman

I utkanten av den lilla orten Casarabonela nåra mil norr om Malaga finns “Jardin Botanico de Cactus y otras Succulentas”. Parken är väl värd ett besök och den ligger i en vacker trakt med Casarabonela som förtrollande bakgrund. Man undrar förstås varför här? Och vem har skapat denna park?

Edwige Bravard och Joan Gabriel Mora var ett par från Mallorca där de passionerat samlat kaktusar och fetbladsväxter (suckulenter). De sökte sig till fastlandet och hittade här, på sydöstra sidan av berget Prieta, det mikroklimat som skulle vara idealiskt för deras växter. 1995 flyttade de till Andalusien och etablerade sin kollektion just på den plats trädgården nu finns. Växter från Kanarieöarna, Mexico, Sydamerika, Sydafrika och Madagaskar trivs bra med de torra somrarna och de kyliga fuktiga vintrarna.

Trädgården består av två speciella områden. Den yttre med ornamental prägel har många arter av suckulenter. Den inre finns i växthuset med ömtåligare arter samt växter som ska acklimatiseras. Man går på stenlagda gångar och förundras över arterna, slingrande långa kaktusar, pyttesmå som ser ut som stenar, andra som sticker upp ur jorden som fingrar, platta helt prickiga av taggar. Formerna varierar i det oändliga.

Mitt ibland vassa taggar lyser vackra blommor. Alla växter har namnskyltar. Man har samarbete med Universitetet i Malaga.

Det finns försäljning av växter, det finns en aula, toaletter, kafe och en vänlig personal som talar stapplande engelska, Som extra favör ingår förfriskning i inträdesbiljetten som kostar 5 € men för pensionärer och barn 3 €. Grupper om 10 betalar också 3€ per person.

De har öppet tisdag - söndag, 10.30 - 17.30. Stängt 13/10 och över jul och nyår samt 30- 31 maj.

Casarabonela by som bildar mäktig bakgrund kallas Malagas Schweiz vilket säger en del om topografin. Romarna sa Castra Vinaria eller Castillo de vino och morerna Casa Bonaira. Kärt barn har många namn.

Åk väg 357 via Cartama mot Ardales och sväng till vänster via Zalea. Det står stora skyltar invid vägen. Telefon; 952456053. E-mail: jardinbotanicodecactus@casarabonela.es

Trevlig resa!

Stort tack till Britt-Marie och Bengt Jansson som tipsade.