Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Helena Swärd lämnar Spanien – sagokonstbok för barn står näst på tur

”Det är omständigheterna som gör att jag måste återvända till Sverige. Det är svårt att få ekonomin som konstnär att gå ihop under kristider, men mitt hjärta finns kvar i Spanien”, säger glaskonstnären Helena Swärd som i månadsskiftet augusti/september lämnade Spanien.


Av Ola Josefsson

Svenska Magasinet fick en pratstund med Helena Swärd strax före hemresan. En avskedsfest var anordnad i Bodega El Toston i Fuengirola centrum.
 
Helena Swärd har varit verksam på Solkusten under två perioder. Hon kom hit första gången 1997 men fick lämna Spanien hösten 2002 efter att ha blivit överfallen.  I december 2008 var hon tillbaka och hade den bästa utställningen i Hotell El Fuerte i Marbella.
 
Hennes tavlor finns i USA,  Mexiko, Australien och Europa. Tavlornas titlar finns på tre språk; spanska, svenska och engelska. Helenas naivistiska glasmålningar är målade på akrylglas med akrylfärger, där motivet sedan blir spegelvänt.
 
Vad väntar härnäst?
-Jag har nya planer när jag återvänder till Sverige. Flera har inspirerat och uppmuntrat mig att ge ut en sagokonstbok för barn. Det ska bli en serie, historien om de svarta grisarna som har varit återkommande i min konst.
-Den svartfotade grisen är min mascot, tillägger Helena.
Nu är det meningen att bilderna från Helenas tavlor ska bli till serier.
-Jag hoppas att något förlag i Stockholm ska nappa på idén, säger Helena som säljer sina egna vykort i tre storlekar och bokmärken.
 
Personligen minns jag Helena Swärds första utställning på Galleri Van Gestel i Gamla Stan i Marbella där undertecknad var med och hjälpte till. Det blev en uppskattad utställning som rönte uppmärksamhet. Tidigare hade Helena medverkat vid AHN:s Vårsalong. Därefter har Helena medverkat vid inte mindre än sexton konstutställningar i Sverige, Spanien och Mexiko.
 
Stig Öberg, tidigare svensk honorärkonsul i provinsen Málaga, skrev några väl valda ord vid ett tillfälle:
”Helena Swärd har funnit sin absolut raka väg in i konstens glada äventyr. Hennes tavlor är färgsprakande med många roliga och intressanta motiv, som t ex grisen med sin knorr på svansen, tuppen och den ”äktröda” vackra vallmoblomman  vilka är viktiga symboler i Helenas måleri. Jag tycker mycket om Helena Swärds konst”.
 
Konstnären Lars Persson från Gävle kommenterade Helenas utställning klart och koncist: ”Det finns bara ett ord för detta. Det är GLÄDJE!!” Och Vladimir Beck, konstnär och bildkonstinstruktör, beskriver Helenas egenskaper som konstnär som ”ren och skär hjärtans lust. Det fanns inget att tillägga eller att ta ifrån, för det var ursprungligt och genom-äkta, och på den vägen är det.”
 
Sofia O´Caña skrev vid ett tillfälle att ”det vore roligt att hoppa in i dina tavlor och umgås med grisarna – dessa underbara varelser. Man blir lycklig av att se dina alster”.
 
Vi är många som kommer att sakna Helena Swärds utställningar. Inkom kort kanske vi får läsa en sagokonstbok om de små svarta grisarna...
 
 
 

Många ville ta avsked av Helena Swärd i samband med en fest i Bodega El Toston i Fuengirola centrum.
Många ville ta avsked av Helena Swärd i samband med en fest i Bodega El Toston i Fuengirola centrum.De små svarta grisarna - snart kan de hamna i en sagokonstbok för barn
De små svarta grisarna - snart kan de hamna i en sagokonstbok för barn