Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Turen går till Gibraltar

Läsarnas åsikt

(1 röst)1 Läsarkommentar
Många svenskar och skandinaver som semestrar på Costa del Sol gör dagsutflykter till Gibraltar.


Av Madeleine Öberg

Det är på många vis ett spännande ställe, en historisk metafor med spektakulärt läge vid inloppet till Medelhavet och på sätt och vis Europas sista utpost.

Det här är mitt Gibraltar, några råd och lite tips för en dagsutflykt till “lilla” England.
 
Jag tar bilen in för att kunna köra runt klippan. Den långa kön till gränsen tar tid men är väl värt besväret. För dagen var det full fart på landningsbanan med jaktplan som stack iväg i par med dunder och brak. Där fanns också ett större militärplan som släppte ut fallskärmshoppare inte långt ifrån klippan. I bilkön beundrade vi den enorma kryssaren “Independence of the Seas” som tillbringade det mesta av dagen i Gibraltar.
 
Väl över gränsen och landningsbanan, kör jag till vänster i första rondellen och följer vägen på östra sidan, förbi Catalan Bay, genom Dudley Ward tunneln och vidare ner till Europa Point. Förutom fyrhuset, byggt runt 1840, ligger här också en moské skänkt av Saudi Arabiens kung 1997.
 
Ni som väljer att åka hemifrån tidigt på morgonen, tag med en picknick korg. Här finns bord och bänkar, toaletter och en fin lekpark för barnen. Glöm inte att hämta en karta på turistinformationen. Tag med en kikare om ni har, för i sundet ser man många båtar med Afrika i bakgrunden.
 
Jag kör vidare in mot centrum och parkerar vid kabinbanan där parkering är gratis. De som vill och törs tar kabinbanan till toppen, en spektakulär åktur där ni träffar de berömda aporna som lever vilt uppe på klippan.
 
Ni som är riktigt hurtiga kan välja att gå till fots ner igen, en intressant promenad. För de som stannar på marken kan jag rekommendera Gibraltars botaniska trädgård med 1.900 olika växtarter. Trädgårdarna ligger i anslutning till parkeringen och kostar gratis!!! Lägg också märke till brandstationen intill parkeringen, byggd 1924, vilken arkitektur!
 
Jag vandrar därefter ner mot Main Street, huvudgatan. Det bästa sättet att snabbt ta del av Gibraltars historia är att besöka Gibraltar museum, ligger intill Hotel Bristol på Bomb House Lane. Det kostar ett par euro att gå in och man ser först en 15 min lång film från urtid till nutid, mycket lärorikt. Museet är förvånansvärt välfyllt med historiska föremål som till exempel en skalle från en Neandertalare och en urgammal mumie.
 
Vidare längs Main Street finns ett otroligt utbud av butiker. Klockor, juveler, glasögon, porslin och parfym, det tar aldrig slut. Och visst kan man göra fynd, bara du vet vad du vill ha och kan priserna. Passa på att äta en riktig pub lunch, gärna på någon tvärgata från Main Street. Eller gå fram till Casemates Square. Här finns flera restauranger som serverar utmärkt “fish and chips”, den engelska klassikern.
 
Jag besöker sedan sportbåtshamnarna Marina Bay och Ocean Village. Härifrån går båtturer ut i Algeciras bukten för att se delfiner, en annan härlig upplevelse jag kan rekommendera. Men det får bli en annan dag, för min del. Nu är det dags att hämta bilen och göra ett sista stopp innan resan går hemåt. Jag promenerar Queensway tillbaka till parkeringen. Jag går in i Queensway Quay Marina, kan inte låta bli att beundra alla fina båtar i denna lite mer exklusiva hamn.
 
Mitt sista stopp är Morrisons Superstore. Innan jag går in i butiken, går jag ner till vattnet bakom Morrison. Här finns en nyanlagd park och en lekpark för barn med utsikt över kryssningsterminalen, där just idag den enorma Independence of the Sea har lagt till. Väl inne i butiken inspireras jag av de annorlunda produkter som finns i en engelsk mataffär bland annat indiska och orientaliska kryddor och såser, stora ostar och gott bröd. Med en mindre påse matvaror kör jag nöjd mot gränsen och känner samtidigt att det finns så oändligt mycket mer att se i Gibraltar.
 
I´ll be back!
 
www.visitgibraltar.gi       www.discovergibraltar.com          www.gibraltargardens.giEn café con leche, tidningen Gibraltar Chronicle och en karta - en bra start på besöket
En café con leche, tidningen Gibraltar Chronicle och en karta - en bra start på besöket