Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Den hälsosamma pizzan

Den hälsosamma pizzan där degen är gjord på ekoodlad dinkel från Tyskland kommer säkert att bli en av sommarens stora snackisar på Solkusten.


- Faktum är att jag inte har hittat det på någon annan plats i Spanien, säger Mike Melki, ägare till MezzaNotte på paseon i Fuengirola.

MezzaNotte satsar på en hälsosam meny. Bland annat har de tagit bort det fina vetemjölet helt från deras egen produktion.

- Det finns mycket forskning kring hur onyttigt det vita mjölet är. Utvecklingen har tyvärr tagit stora steg från ursprungsvetet och fått det att växa snabbare och samtidigt tåla vind eller annan yttre påverkan. Samtidigt påverkas vetets egenskaper negativt och får ett högt Glykemiskt index vilket gör att det mättar kort tid.

Det finns forskning som visar att dagens fina vita mjöl påverkar tarmfunktionen negativt liksom hjärnhinnan.

- Det vita mjölet är helt enkelt inte naturligt och det kommer allt mer negativa rapporter, säger Mike Melki som nu har gått över till ekoodlad dinkel från Tyskland.
- Dinkel är dyrare men trots det så har vi inte höjt priserna. Vi använder det till pizzor, bröd och till kött -eller spenatpiroger i vår egen produktion.
 
MezzaNotte som du hittar i fastigheten Edf. Saturno på Paseo Marítimo 10 i Fuengirola är en libanesisk restaurang.
- Det libanesiska köket är hälsosamt. MezzaNotte befinner sig i en spännande utveckling där vi höjer kvaliteten och tänker sunt samtidigt som vi utvecklar smakerna.
-Vi sätter vår egen prägel på maten, det här är inte ett ställe där vi bara ställer fram något på bordet, det är något mera och sundare. Att inte rucka på kvaliteten, det driver mig att utveckla maten ännu mer, betonar Mike Melki.
 
Här finns mängder av spännande och smakrika teer samt Stevia som är 300 gånger sötare än raffinerat socker. Stevia är ett sötningsmedel från växtriket.
- Det finns alltså en lösning för dem som har problem med sockret.
 
Visste du att...
… Dinkel (Triticum spelta), även gammelvete, speltvete och spelt, är ett slags vete med högt innehåll av aminosyror, spårämnen, vissa vitaminer och mineraler, såsom kisel. Dinkel innehåller cirka 13 procent protein, 62 procent kolhydrater, 8,8 procent fibrer och 2,7 procent fett.